Articles

6 bedste minimalistiske Sandaler: Guide til barfodet og Løbesandaler

Barfodsbevægelsen

barfodet løbesandaler (eller minimalistiske sandaler) eksploderede sammen med barfodet løb efter den bedst sælgende bog, Born to Run, blev udgivet af Christopher McDougall i 2009.efter at have observeret Tarahumara-folks gamle og overmenneskelige løbekultur konkluderede McDougall, at mennesker udviklede sig til at løbe barfodet. Han hævder, at fremskridtene inden for løbesko ironisk nok har ført til mere skade end gavn. Løsningen på stigningen i løbsrelateret skade er at gå barfodet eller i tilfælde af skarpe genstande bruge minimalistiske sandaler.

hvorfor barfodet?

Barfodentusiaster mener, at hæl-tå-strejken (hælen rammer jorden og derefter tåen) på en sko kan forårsage overbelastning, mens midt-strejken (foden rammer jorden fladt) af barfodet er afbalanceret og forårsager lavere påvirkning.

da dine fødder er tvunget til at engagere sig i jordens konturer og ufuldkommenheder, rapporterer “barefootere” bedre justering, balance, underbenstyrke og rapporterer mindre skade.

du mener, at vi har gjort det hele forkert?!

Ehhh… måske. Denne barfodsteori diskuteres stadig stærkt, og nogle mennesker rapporterer faktisk værre skader, når de skifter fra polstrede sko til et par barfodede sandaler.

på trods af kontroversen er en ting sikker – barfodet sandaler og minimalistisk fodtøj er en voksende bevægelse og har en fanatisk følge. Mange virksomheder er steget til anledning af at lave fantastiske sandaler til alle udendørs aktiviteter, ikke bare løb.

personligt er jeg blevet lidt besat af barfodet sandalbevægelse. Jeg bruger dem til vandreture, rejser og daglige aktiviteter.

de er ultra lette og tynde, hvilket gør dem perfekte til at glide ind i min pakke. De er super komfortable og lader mine fødder trække vejret, men er meget mere holdbare og højere funktion end flips flops.

Kurt Majo Srnik

4 ting at kigge efter i dine sandaler…

1. Nul DROP: samme højde fra hæl til tå

nul drop er et definerende kendetegn ved en barfodet sandal, der muliggør mid-strike. Nul-drop sandaler lader fødderne bevæge sig og hvile i deres naturlige position. Med nul-drop såler skal højden på bagsiden af sandalen være den samme som fronten – eller have “nul dråbe”.

med andre ord ligger foden fladt fra hæl til tå og bevæger sig på en måde, der ligner, hvis den gik barfodet. Dette er i direkte kontrast til de fleste sko, som kan have en 20 mm høj hæl og en 15 mm høj tå boks… et samlet fald på 5 mm.

fordelene ved en nul-drop sko, som folk har oplevet, omfatter mindre knæsmerter, bedre ankel agility, forbedret kropsholdning, balance og endda drastiske forbedringer i underkroppens styrke.


venstre: nul-drop sandal | højre: “klassiske” sandaler med forhøjet hæl

2. Tynde såler: ideelt set 12 MM eller mindre

noget tykkere end 12 mm, og du får ikke den rigtige ‘barfodfølelse’ – det vil være mere som en sko. Jeg foretrækker personligt såler i 5-8 mm området.

jo tyndere sålen er, desto mere fleksibel bliver en sandal. Når det er sagt, hvis du er ny til minimalistiske sandaler, kan du starte med en tykkere sål i starten, indtil dine fødder bliver vant til forandringen. Ultra-tynde såler er den nærmeste lighed med at gå barfodet. Når du først er vant til dem, vil du aldrig vende tilbage.

mange sko og sandaler fylder i dag deres såler med ekstra polstring og polstring, men minimalistiske sandaler er ikke designet til det. I stedet skal fødderne føle og naturligt tilpasse sig Jordens riller, hvor sålerne virker mere som barrierer for ekstra beskyttelse mod naturens elementer.


venstre: den vandrette rem bringer tæerne sammen | højre: thong rem lader tæerne spredes

3. Letvægt: ideelt set 12 ounce eller mindre

de fleste minimalistiske sandaler vejer mindre end halvdelen af vægten af støvler eller løbesko. Når det er sagt, vil meget af vægten også afhænge af sandalens materiale. For eksempel vil par fremstillet af læder naturligvis være tungere end par fremstillet af syntetiske materialer.

hvad med Chacos? Chacos er også nulfald, men de vejer omkring 2 lbs (32 ounce). Det er alt for meget! Igen vil en tung og tyk sandal ikke ligne at være barfodet.

4. THONG stropper: et spørgsmål om personlig præference

mange mærker bruger specielt designet snørebånd til deres sandal stropper, der er lette, komfortable, vejrbestandige, justerbare og holdbare.

Sandaler med vandret tårem har normalt en tykkere rem, der strammer og fastgør din fod på plads og hjælper med at forhindre, at den glider. Undergangen her er, at hvis du ikke er vant til at bære denne stil, kan det blive ret ubehageligt. Og du kan endda udvikle hotspots efter et stykke tid. En vandret rem klemmer tæerne sammen og forårsager Metatarsalgia – et fancy ord for knoglebetændelse.

med en thong—stil er dine fødder ikke begrænset af en rem, og de er i stand til at bevæge sig mere frit-dine tæer spredes naturligt ud. Dette kan være en god og dårlig ting. Denne ikke-restriktive funktion gør stilen mere behagelig, men sandalen er mere tilbøjelig til at glide under våde forhold eller især hårdt terræn.

personligt vælger jeg thong hele dagen lang.

Kurt Naresh Kumar

bedste minimalistiske Sandaler

i ingen særlig rækkefølge, her er de bedste barfodede og minimalistiske sandaler på markedet:

Thickness Weight Price
Luna Sandals Oso Flaco 11 mm 17.4 oz $70 to $105
Xero Shoes Z-Trail 5.5 mm 11.3 oz $40 to $80
Bedrock Sandals Cairn 14 mm 15.6 oz $70 to $98
Unshoes Wokova 4-6 mm 11 oz $48 to $75
Shamma Sandals Mountain Goats 5-6 mm 12.3 oz $65 to $99
Earth Runners Alpha Adventure 8 mm 11.5 oz $69 to $84

Luna Sandals – Oso Flaco

best minimalist and running sandals - luna sandals

Price: From $70 to $105

Thickness: 11 mm sole

Weight: 17.4 oz per pair (Size 11.5)

Luna Sandals launched soon after Born to Run was released. Deres grundlægger, Barefoot Ted, var en hovedperson i bogen og har kørt ultramaraton i minimalistiske sandaler siden 2007. På trods af de tykkere såler er disse sandaler stadig meget lette. De kommer med en skridsikker Mgt fodseng, Vibram såler og lidt mere snøring end andre sandaler for en sikker fod hold. Det mest unikke ved disse er kvaliteten – disse sandaler er virkelig rigtig godt designet til løb. Disse vil være min gå til sandaler i 2021.

se på lunasandals.com

barfodet løb og minimalistiske sandaler

bedste minimalistiske og løbende sandaler - sero sko

pris: fra $39.99 til $79.99

tykkelse: 5.5 mm sål

vægt: 11,3 ounce pr par (størrelse 11)

Ksero sko er blevet en af de barfodet Sandal ledere, især efter optræder på Shark Tank. De laver nogle imponerende fleksible sandaler, der kan rulle op i lommen.

Jeg kunne ikke tro, hvor meget jeg faktisk kunne mærke jorden i disse. Dette er det eneste par på vores liste, der har en vandret rem uden rem. Fodsengen er rummelig og meget behagelig, og hælkoppen hjælper med at holde snavs ude, når man går udenfor. Hvert par leveres med en 5.000 mile garanti, så er du velkommen til at knuse nogle miles i dem. Hvis tåstangen ikke er din ting (det kan tage tid at vænne sig til og ærligt talt ikke er min præference), skal du tjekke deres modeller.

se på .com

barfodet løb og minimalistiske sandaler

Bedrock Sandals – Cairn

bedste minimalistiske og løbende sandaler - bedrock sandals

pris: fra $70 til $98

tykkelse: 14 mm sål

vægt: 15,6 ounce per par (størrelse 11,5)

ru og hårde sandaler bygget til sporet. Disse sandaler er mere som det lette og minimalistiske alternativ til Chacos. Jeg havde disse religiøst i det meste af 2017. Bedrock Sandals blev lanceret i 2012 med et Kickstarter-projekt og har lavet gode sandaler lige siden. Deres modeller spænder fra den minimalistiske og ultratynde Jordskælvsmodel til den mere robuste og trinløst justerbare Cairn-model. Ved en 14 mm sål og 15,6 ounce pr.par er Cairn ‘ erne (billedet nedenfor) absolut tykkere og meget mere holdbare til hårdt spor. Thru-vandrere på Pacific Crest Trail og Appalachian Trail har været iført disse mere og mere.

se på REI.com

barfodet løb og minimalistiske sandaler

Unshoes-Vokova

bedste minimalistiske og løbende sandaler-unshoes

pris: Fra $48 Til $75

tykkelse: 4 til 6 mm sål

vægt: 11,0 ounce pr.par (Størrelse 11,5)

hvert par er lavet på bestilling. Perfekt til aktiv livsstil og til fritidstøj. Snøringen er relativt sømløs, og de brede stropper forhindrer potentielle hot spots. Unshoes vil forme til dine fødder som en handske. Min favorit ting er stropperne-de er tykke og åh så behagelige. Snøringen efterlader indersiden af din fod åben, hvilket gør den mere ideel til fritidstøj versus løb. For dem af jer, der ikke kan lide ting mellem tæerne, er der andre modeller med vandrette stropper som Uinta og Pah Tempe.

se på unshoesusa.com

barfodet løb og minimalistiske sandaler

Shamma Sandaler – bjerggeder

bedste minimalistiske og løbende sandaler - shamma sandaler

pris: fra $65 Til $99

tykkelse: 5 til 6 mm sål

vægt: 12,3 ounce per par (størrelse 11,5)

lad dette være en ode til Shamma. Efter en lang løb på stranden med bjerggeder (featured billede), jeg var hooked. Jeg har brugt disse næsten hver dag i et år nu (det meste af 2018). Super let, men robust nok til at dække alvorligt terræn. Deres stropper passer som en handske og er blødere end en pude. Bemærk deres krigere model (featured specs) er en lettere end bjerget geder – den letteste på denne liste, i virkeligheden. Shamma tilbyder også nogle smukt designede Sandaler med slank brun læder gedeskind.

se på shammasandals.com

shamma sandals mountain goat - barfodet kører minimalistiske sandaler

Earth Runners Alpha Adventure

bedste minimalistiske og løbende sandaler - earth runners

pris: fra $69 til $84

tykkelse: 8 mm sål

vægt: 11,5 ounce per par (størrelse 11,5)

kvalitet, minimalistiske sandaler designet til løb. Alle Earth Runners ‘ sandaler har en ekstremt unik vegansk fodseng med enten ren Vibram sål eller Earth Grip fodseng (økologisk farvet bomuld lærred). Lacing leveres med et tyndt lag nylon for at minimere stretching. Der er et kobberstik i bunden af sandalerne, hvor remstroppen fastgøres, der skal forbinde dig til Jorden og give dig mulighed for at føle dig mere jordet.

se på earthrunners.com

barfodet løb og minimalistiske sandaler

Chacos S2 Classic (ikke så meget)

chacos sandalvægt

pris: fra $70 til $110

tykkelse: virkelig tyk

vægt: 31.9 ounce per par (Størrelse 11)

Dette er den klassiske udendørs sportssandal, der ser ud til at have domineret markedet i årtier. Jeg ville kun tilføje disse som et referencepunkt. Du kan se, at de er betydeligt større og tungere end de andre modeller på denne liste. Chacos vejer næsten 2 kg, hvilket er over dobbelt så meget som nogle af disse andre sandaler. Nogle mennesker elsker dem for deres holdbarhed og stil… andre foretrækker den mere lette og minimale stil.

chacos sandaler

bruger

A. Vandring

vandring i sandaler har et par fordele. Sandaler er meget køligere og mere åndbare på varme dage end støvler, og du kan hurtigt justere stropper eller tape din fod, hvis du får hotspots. Sandaler gør også vade gennem vand eller krydsende vandløb til en leg. Selvfølgelig har sandaler til vandreture sin tid og sted. I våde og fugtige omgivelser kan du for eksempel udvikle mere gnidning, hvilket kan føre til blærer. I ørkenklima er der den potentielle risiko for at få toppen af dine fødder solbrændt—yikes! Hvis du bærer sandaler gennem tætte skove, har du ikke det ekstra beskyttelseslag, som støvler giver, så du bliver nødt til at være ekstra forsigtig med at træde på poison ivy, torner eller skabninger, der vil bide eller stikke dig.

B. løb

mange trail løbere nyder at løbe i minimalistiske sandaler, fordi de er mindre restriktive, mere åndbare og er mindre slibende på deres ankler og andre led. Formmæssigt er et 3-punkts design en favorit for løbere, fordi det forbliver sikkert og behageligt på foden, mens det stadig giver beskyttelse.

brug af sandaler under løb kan også forbedre formen og tilskynde til en meget foretrukket midtfodstrejke snarere end hælstrejke. Sandaler arbejder også en række muskler i underkroppen sammenlignet med tennissko, og de tvinger løbere til at fokusere på, hvor og hvordan de træder under deres løb, hvilket kan forbedre kropsholdning, overordnet form og endnu lettere trin.

C. CASUAL

minimalistiske sandaler er ikke kun for vandrere og løbere derude. De kan være en afslappet sommertid sko mulighed for at holde dine fødder kølige, forbedre din underkropsstyrke og i sidste ende forbedre kropsholdning. Regelmæssigt iført minimalistiske sandaler er endda blevet sagt at forbedre balance, smidighed, kernestyrke og knogletæthed.

Karl Eli Duke

barfodet sål materialer

fra remmen til sålen, sandal materialer stof. Her er et dybere kig på tre populære materialer, der anvendes i minimalistiske sandaler i dag.

læder: Slidstærke og vandafvisende

lædersandaler er slidstærke, bløde, vandafvisende og formbare-hvilket betyder, at læderet over tid dannes, så det passer til din fod. Læder har dog også sine undergang. Det er tungere, det tørrer ikke så hurtigt som lærred, og det kan blive glat, når det er vådt. Dette udgør specifikt et problem med sandaler med lædersål og regnfulde forhold.

lærred: let og behageligt

lærred er et hurtigtørrende, let, fugttransporterende materiale, der bruges i mange minimalistiske sandalbed. Sandaler lavet med lærred vil være mere fleksible end læder og vil have en blød tekstur. Nogle gange vil indlægssålene af lærredssandaler også have tilføjet riller for forbedret greb.

VIBRAM: ekstremt holdbar og god trækkraft

Vibram er et materiale, der er specielt designet af en ydersålsproducent, der fremstiller Vandrestøvler, arbejdsstøvler og sandaler. En Vibram sål er tynd, let, komfortabel og har fremragende trækkraft og slidstyrke. Det er lavet af en blanding af gummi og EVA og er en sikker og passende mulighed for forskellige terræn. Sålerne varer op til 15 år og siges at være de “bedste af de bedste” i den holdbare såleindustri.

DIY minimalistiske Sandaler

Der er masser af gode muligheder for at købe minimalistiske sandaler. Men hvis du er den smarte slags, kan du også lave dit eget par lige hjemme! Alt du behøver er et par forsyninger og en nem at følge DIY guide.

Her er nogle af vores favoritter:

  • hvordan man laver Huaraches af sko
  • Easy DIY Recycled Yoga Mat Emergency Huaraches by Barefoot Planet
  • DIY Huarache Running Sandal af Gareth Leah

Chris Cage greenbelly

af Chris Cage
Chris lancerede greenbelly måltider i 2014 efter at have vandret Appalachian Trail i 6 måneder. Siden da, Greenbelly er skrevet op af alle fra Backpacker magasin til Fast Company. Han skrev, hvordan man vandrer Appalachian Trail og arbejder i øjeblikket fra sin bærbare computer over hele kloden. Instagram: @chrisrcage.

Affiliate disclosure: Vi tilstræber at give ærlige oplysninger til vores læsere. Vi laver ikke sponsorerede eller betalte indlæg. Til gengæld for henvisende salg, Vi modtager muligvis en lille provision via tilknyttede links. Dette indlæg kan indeholde tilknyttede links. Dette kommer uden ekstra omkostninger for dig.

den bedste backpacking måltid-greenbelly