Articles

hvad er selen kosttilskud?

selen er et af de “essentielle” næringsstoffer for mennesker, hvilket betyder, at vores kroppe ikke kan fremstille det, og derfor er vi nødt til at få det fra vores kost. Uden det kan hjertet, leddene, øjnene, immunsystemet og reproduktionssystemet lide. Men mennesker behøver kun at spise et spor af selen hver dag, omkring 55 mikrogram eller milliontedele af et gram.

selen blev opdaget som et element i 1817 af den svenske kemiker J. R. L. Jacob Berselius, der bestemte atomvægten af mange grundstoffer og udviklede et system med kemiske symboler. Det blev først antaget at være et toksin, men forskere fastslog, at selen var et essentielt mineral i 1950 ‘erne. i 1960’ erne begyndte lægerne at undersøge selens mulige tumorbekæmpende egenskaber hos dyr, ifølge American Cancer Society.

forskere ved nu, at selen er nødvendigt i kroppens produktion af selenoproteiner, en familie af proteiner, der indeholder selen i form af en aminosyre. Indtil videre er 25 forskellige selenoproteiner i kroppen blevet isoleret, men kun halvdelen af deres funktioner er blevet identificeret, ifølge Linus Pauling Institute ved Oregon State University.forskning hos mennesker og dyr har vist, at selenoproteiner er involveret i embryonudvikling, thyroidhormonmetabolisme, antioksidant forsvar, sædproduktion, muskelfunktion og immunsystemets reaktion på vaccinationer.

hvor selen findes

“planter opsamler spormineraler, der er i snavs — inklusive selen — og omdanner det til en form, der kan forbruges og bruges til mennesker og andre dyr,” sagde Dr. Stephen Neabore, en primærlæge ved Barnard Medical Center i D. C. “fordi det findes naturligt i planter, generelt hvis du spiser en varieret diæt, får du alle de næringsstoffer og mineraler, du har brug for.”

jord rundt om i verden varierer i sin selenkoncentration. Jo højere koncentrationen af selen i jorden er, desto højere er koncentrationen af selen i afgrøder. Jord i Nebraska, South Dakota og North Dakota er især rig på selen, og mennesker, der bor i disse områder, har typisk det højeste diætindtag af selen i USA, ifølge Harvard Health-publikationen fra 2014 “sandheden om vitaminer og mineraler.”

jord i nogle områder af Kina og Rusland er naturligt lavt i selen. Selenmangel i Keshan-regionen i det nordøstlige Kina var alvorlig nok til at anspore en form for hjertesygdom kaldet kardiomyopati, nu kaldet Keshan ‘ s sygdom. Kinesiske regeringsprogrammer til at supplere folks kostvaner med selen i 1970 ‘erne reducerede i høj grad tilfælde af Keshan sygdom, ifølge National Institutes of Health’ s Office of Dietary Supplements. Lavt selenniveau i Kina, Tibet og Sibirien kan spille en rolle i en type slidgigt kaldet Kashin-Beck sygdom.

lave selenniveauer er mere almindelige hos mennesker med visse forhold over hele verden, hvilket har rejst spørgsmål og håber, at selentilskud kan medføre sundhedsmæssige fordele.

selen som supplement

selen er et af flere næringsstoffer, der vides at have antioksidantegenskaber, hvilket betyder, at selen spiller en rolle i kemiske reaktioner, der forhindrer frie radikaler i at beskadige celler og DNA. Frie radikaler er ustabile molekyler fra miljøgifter eller fra biprodukter af den menneskelige krops metabolisme. Antioksidant kosttilskud, herunder selen, er ofte udråbt til at hjælpe med at forhindre hjertesygdomme, kræft og synstab.især selentilskud hævdes at hjælpe mennesker med astma og reducere risikoen for reumatoid arthritis og hjerte-kar-sygdomme. Selenniveauer falder med alderen, så nogle har hævdet, at selen kan bremse aldringsprocessen, kognitiv tilbagegang og demens. Lavt selenniveau er også impliceret i depression, mandlig infertilitet, svagt immunsystem og skjoldbruskkirtelproblemer.

selen siges at bremse udviklingen af HIV og modvirke den giftige virkning af tungmetaller. Skælshampoo bruger selensulfid som en topisk behandling; denne form for selen kan dog forårsage kræft, hvis den indtages. Hovedpine, kvalme og svimmelhedssymptomer fra intrakranielt tryk siges at blive forbedret med selentilskud. Selen siges også at forbedre malabsorption i fordøjelseskanalen, især blandt børn.

gør selen kosttilskud arbejde?

“generelt ordinerer vi ikke kosttilskud, medmindre nogen er en streng veganer. Livsstilsændringer har ofte en større effekt end kosttilskud gør,” sagde Neabore. Det gælder især for kosttilskud af selen, fordi mennesker har brug for så lidt af det, og fordi det normalt let kan erhverves gennem mad.

der er bedre måder at forbedre sundheden på, før de vender sig til kosttilskud, sagde Neabore. “Undgå fødevarer, der behandles. En plantebaseret diæt har i mange undersøgelser vist sig at være den mest effektive med hensyn til forbedring af det generelle helbred. Behandle psykologiske problemer som stress, søvn og øvelser, før du vender dig til kosttilskud.”Folk, der ryger cigaretter eller drikker alkohol ofte, kan have lavere selenniveauer, men de bør arbejde på at holde op med at ryge og drikke mindre alkohol, sagde han.

selen og kræft

undersøgelser af selenniveauer og store populationer over tid har fundet en sammenhæng mellem mennesker, der spiser meget selen og en lavere risiko for nogle kræftformer, specifikt blærekræft, prostatacancer, lungekræft og nogle gastrointestinale kræftformer. Mere end 100 små dyreforsøg har vist, at selentilskud reducerer antallet af nye tumorer, ifølge en gennemgang fra januar 2004 offentliggjort i British Journal of Nutrition.

regioner med selenrig jord har tendens til at have lavere dødsrater fra kræft end områder med lavt selenjord, især for kræft i lungerne, spiserøret, blæren, brystet, tyktarmen, endetarmen, bugspytkirtlen, æggestokken og livmoderhalsen, ifølge American Cancer Society. Men disse tendenser viser ikke, at selen er en underliggende faktor i kræftoverlevelse.kontrollerede undersøgelser, hvor grupper af mennesker fik enten selentilskud eller placebo, har fundet modstridende resultater om selens kræftbekæmpende egenskaber.

en undersøgelse af mere end 1.300 mænd og kvinder med ikke-melanom hudkræft fandt, at gruppen af mænd, der fik til opgave at tage selentilskud, også havde 52 procent færre tilfælde af prostatacancer, ifølge 2003-papiret, der blev offentliggjort i tidsskriftet BJUI. Men en større undersøgelse af mere end 35.000 mænd kaldet selen-og Vitamin E-Kræftforebyggelsesforsøg (SELECT) fandt, at selentilskud ikke havde nogen indflydelse på prostatacancerrisiko. Mayo Clinic anbefaler ikke selentilskud til kræft baseret på de nuværende videnskabelige beviser.

selen og hjertesygdom

foreløbige undersøgelser viser, at selen kan spille en rolle i hjertesundheden. Selen reducerer inflammation og forhindrer blodplader — en type koagulationscelle i blodet — i at aggregere, hvilket er nødvendigt for blodpropper at danne. Blodpropper kan føre til slagtilfælde, hjerteanfald, nyresvigt, lungeemboli og andre problemer.

en selenmangel kan gøre aterosklerose (en hærdning af arterierne) værre, ifølge University of Maryland Medical Center. Dyreforsøg har vist supplerende selen efter en lang diætmangel omvendt kardiovaskulær skade hos mus. Imidlertid har menneskelige studier om emnet set blandede resultater.

nogle observationsstudier, hvor læger sporer mennesker, men ikke tilfældigt tildeler dem at tage et supplement eller en placebo, fandt, at jo lavere selenniveauer i blodet er, jo højere er en persons risiko for højt blodtryk og koronar hjertesygdom. Men andre observationsstudier fandt ikke en signifikant forbindelse mellem selenniveauer og hjerte-kar-sygdomme. Nogle observationsundersøgelser fandt endda den modsatte tendens; højere selenniveauer var forbundet med dårligere hjerte-kar-sundhed, ifølge National Institutes of Health (NIH).

i et klinisk forsøg tildelte forskere mere end 450 ældre voksne til at tage enten placebo eller forskellige styrker af selentilskud i seks måneder. De fandt, at de mennesker, der tog selentilskud, havde lavere niveauer af dårligt kolesterol, og gruppen, der tog den højeste mængde selen (300 mikrogram), viste også højere niveauer af HDL (“godt”) kolesterol, ifølge et papir fra maj 2011 i Annals of Internal Medicine.

imidlertid konkluderede en 2012-gennemgang af Cochrane Collaboration, at Samlet set beviser fra selenundersøgelser-inklusive næsten 20.000 mennesker, der deltog i 12 forsøg — ikke støttede at tage selentilskud som en måde at forhindre større hjerte-kar-sygdomme på. Forskerne bemærkede dog, at langt de fleste deltagere var mænd fra USA, hvor folk allerede får meget selen fra mad.

selen og reumatoid arthritis

mennesker med reumatoid arthritis er mere tilbøjelige til at have lave selenniveauer, men det er i øjeblikket uklart, om lave selenniveauer er et resultat af tilstanden eller en medvirkende faktor.

når en person er diagnosticeret med reumatoid arthritis, ser selentilskud ikke ud til at hjælpe, ifølge University of Maryland Medical Center.

selen og hukommelsestab

da selenniveauerne falder med alderen, er der en mulighed for, at selen påvirker Aldersrelateret mental tilbagegang. Store observationsstudier har fundet enten ingen forbindelse mellem selenniveauer og hukommelsestestresultater eller fundet, at personer med lavere selenniveauer er mere tilbøjelige til at have kognitiv tilbagegang over tid, ifølge NIH.

en otte-årig undersøgelse af mere end 4.000 deltagere i alderen 45 til 60 år fandt, at folk, der tog antioksidanttilskud, havde bedre verbale hukommelsesresultater seks år efter, at undersøgelsen sluttede, ifølge september 2011-papiret i American Journal of Clinical Nutrition. Men fordi de antioksidant kosttilskud indeholdt en blanding af vitamin og mineraler, kunne forskerne ikke adskille, hvad, hvis nogen, indflydelse selen havde på hukommelse scoringer. Selen kan have en rolle i kognitiv tilbagegang på grund af dets antioksidante egenskaber, som kan beskytte hjerneceller mod skader over tid. Men generelt giver det begrænsede antal undersøgelser af selen og mental tilbagegang ikke tilstrækkelig dokumentation til at afgøre, om selen kan påvirke hjernens funktion, ifølge NIH.

selen-og skjoldbruskkirtelproblemer

bevis understøtter en forbindelse mellem selenniveauer, jodmangel og skjoldbruskkirtelfunktion, især hos kvinder. Selen er mere koncentreret i skjoldbruskkirtlen end i andre organer i kroppen, og det er vigtigt i produktionen og metabolisme af skjoldbruskkirtelhormon.

en analyse af 1.900 mennesker i Frankrig fandt, at blandt kvinder en mild jodmangel var dem med lavere selenniveauer mere tilbøjelige til at udvikle struma eller skjoldbruskkirtelskader sammenlignet med dem med højere selenniveauer, ifølge en artikel fra 2003 i European Journal of Endocrinology. Efterfølgende undersøgelser har fundet lignende links. Kontrollerede undersøgelser af skjoldbruskkirtelsundhed, hvor deltagerne får selentilskud eller placebo, har imidlertid haft blandede resultater. Mere forskning er nødvendig for at afgøre, om selentilskud kan bekæmpe skjoldbruskkirtelsygdomme.

selen og diabetes

der er begrænset forskning i selentilskud og diabetesrisiko. Et par store observationsstudier viste en sammenhæng mellem højere selenkoncentrationer i tånegle og en lavere risiko for diabetes. men en placebokontrolleret undersøgelse af mere end 1.200 mennesker over syv år fandt, at selentilskud ikke reducerede risikoen for type 2-diabetes og faktisk kan øge diabetesrisikoen, ifølge 2007-papiret offentliggjort i Annals of Internal Medicine.

selen og HIV

Selenniveauer har tendens til at falde, når HIV-infektioner skrider frem. Nylige undersøgelser af selentilskud hos HIV-positive patienter viser noget løfte. En laboratorieundersøgelse af humane blodlegemer viste, at tilsætning af et bestemt selenoprotein til HIV-inficerede celler bremsede replikationen af HIV med 10 gange sammenlignet med HIV-inficerede humane celler uden selenoproteinet, ifølge november 2008-papiret i Journal of Biological Chemistry.en undersøgelse af 878 HIV-positive mennesker, der ikke havde taget antiretrovirale lægemidler, viste et multivitamin i kombination med selentilskud bremsede udviklingen af HIV-symptomer og sænkede risikoen for død, ifølge november 2013-papiret offentliggjort i Journal of the American Medical Association. Interessant nok gav selentilskud alene eller multivitamin alene ikke nogen bedre beskyttelse end placebo i løbet af den toårige undersøgelse.

en anden kontrolleret undersøgelse af HIV-positive mennesker fandt, at 200 mikrogram daglige selentilskud kunne undertrykke HIV-viral byrde (mængden af virus i blodet) og styrke immunsystemet, ifølge et papir fra 2007 offentliggjort i Archives of Internal Medicine.

selen og andre sundhedsmæssige forhold

personer med astma har tendens til at have lavere selenniveauer end mennesker uden astma. Men de få epidemiologiske undersøgelser, der berører dette emne, har ikke fundet, at at tage selentilskud kan reducere astmasymptomer, ifølge University of Maryland Medical Center. Og mens selen er nødvendigt for at fremstille sund sæd, er meget høje selenniveauer også forbundet med nedsat sædmotilitet.

selen hjælper produktionen af hvide blodlegemer, som hjælper med at bekæmpe infektion. Men der er begrænsede undersøgelser af, om selentilskud ud over den anbefalede daglige mængde øger immunsystemet, ifølge University of Maryland Medical Center.

er selentilskud sikre?

de fleste mennesker i USA får mere end de 55 mikrogram selen, der anbefales hver dag. Nogle situationer kan dog sænke en persons selenniveauer. Folk, der ryger cigaretter eller drikker alkohol, er ofte mere tilbøjelige til at have lave selenniveauer. Crohns sygdom, ulcerøs colitis eller andre tilstande, der forstyrrer, hvordan kroppen absorberer selen, kan føre til lave selenniveauer. Nyredialysepatienter kan også blive lave i selen. Kemoterapimedicinen cisplatin kan sænke selenniveauerne i blodet, men det vides ikke, om cisplatin kan føre til betydelige mangler.

kosttilskud kan levere selen i flere former, herunder natriumselenit og natriumselenat. Men flere former for selen findes naturligt i mad, ifølge Linus Pauling Institute ved Oregon State University.

“folk kan overdosis på selentilskud,” sagde Neabore. I 2008 førte et flydende kosttilskud, der var 200 gange mere koncentreret end annonceret, til selenforgiftning hos mere end 200 mennesker i 10 stater. De mest almindelige virkninger var diarre, træthed, hårtab, fælles spand, skøre negle og kvalme. En tredjedel af de berørte personer fortsatte med at opleve symptomer 90 dage efter at have taget de fejlagtige kosttilskud.

at tage for meget selen over tid kan føre til selenose, som kan forårsage hårtab, negletab, kvalme, irritabilitet, træthed og nogle nerveskader. Andre symptomer på kronisk selenoverdosering er en metallisk smag i munden og en hvidløgsduft på åndedrættet. En overdosis af selen kan forårsage hudlæsioner og abnormiteter i nervesystemet. I alvorlige tilfælde kan selentoksicitet forårsage rysten, nyresvigt, hjertesvigt, åndedrætsbesvær eller endda død. Heldigvis er selenose sjælden i USA.

Institute of Medicine ‘ s Food and Nutrition Board dækker det sikre daglige indtag af selen ved 45 mikrogram til spædbørn, 60 til 90 mikrogram hos småbørn, 150 til 280 mikrogram hos præpubertære børn og 400 mikrogram hos voksne.selen kosttilskud kan forårsage bivirkninger, når de kombineres med lægemidler, advarede Ken Sternfeld, en ny York-baserede Farmaceut. Det kan øge risikoen for blødning, hvis det er kombineret med blodfortyndende medicin såsom clopidogrel, coumadin, heparin eller aspirin, ifølge University of Maryland Medical Center. Dyreforsøg viser selen kosttilskud kan også udvide virkningerne af beroligende midler. Og antioksidant kosttilskud, der omfattede selen har vist sig at interferere med kolesterolsænkende behandlinger.

Hvis du overvejer at tage selentilskud, skal du tale med din læge og apotek om mulige bivirkninger fra lægemiddelkombinationer, sagde Sternfeld. “Den eneste måde, hvorpå sundhedsindustrien kan hjælpe folk, er, hvis de samarbejder og taler deres sundhedsudbydere — farmaceuter og læger — så de kan samarbejde. Når du afhenter medicin som blodfortyndere eller beroligende midler, skal du fortælle din apotek, hvis du tager selentilskud,” tilføjede han. “Interaktioner og bivirkninger er rygraden i, hvad farmaceuter skal fokusere på.”

kosttilskud, herunder selentilskud, kan let fejlagtigt mærkes, fordi FDA ikke regulerer dem, sagde Neabore. Ifølge University of Utah er produkter trukket fra markedet, fordi de indeholdt 200 gange mere selen end annonceret, og folk blev syge som følge heraf.

” med medicin skal de bevise, at det er sikkert, før du kan markedsføre det. For et supplement skal nogen bevise, at det ikke er sikkert, at det tages ud af markedet,” sagde Neabore. “Det kan give meget plads til fejl og uærlighed.”

yderligere rapportering af Jessie Ssalay, Live Science bidragyder.

seneste nyheder

{{articleName}}