Articles

oprindelsen af udtrykket “Svanesang”

Aelian, dyrenes historie 2.32

“Svanen, som digterne og mange prosaforfattere gør en ledsager til Apollo, har et andet forhold til musik og sang, jeg ikke forstår. Men det blev troet af dem foran os, at svanen døde, efter at han sang det, der blev kaldt sin “svanesang”. Naturen ærer det virkelig mere end ædle og gode mænd og med god grund: for mens andre roser og Morner folk, tager svanerne sig af sig selv, hvis du vil.”

Michael Apostolios, Ordsprogene 10.18

” sang svanesangen”: anvendes til dem, der er nær døden. For svaner synger, når de dør, og de ved, at livets ende kommer over dem, og på denne måde står de modigt over for denne ankomst. Men mennesker frygter, hvad de ikke ved, og tror, at det er det største onde. Men svaner synger ved døden den slags sang sunget ved en begravelse…”

Athenaeus, Deipnosophists 14 (616b)

“Chrysippos skrev om noget som dette igen i det samme arbejde. Da en person, der elskede at gøre narr af mennesker, var ved at blive dræbt af bødlen, sagde han, at han ville have en ting, at dø efter at have sunget sin ‘svanesang’. Efter at Bødlen var enig, gjorde manden narr af ham.”