Articles

sådan affyres keramik uden en ovn

en elektrisk keramikovn er et praktisk værktøj, men at lave kunst uden brug af moderne teknologi er sjovt og giver en følelse af forbindelse til jorden for både kunstneren og kunsten. At lære at fyre keramik uden ovn er ikke svært, og processen er ikke alt for lang eller kompliceret. Hvis du har noget brænde og et par klipper, har du alt, hvad der er nødvendigt for at fyre keramik uden ovn.

selvom individuelle lerarter varierer i deres modningstemperatur, bliver de fleste ler keramik på omkring 700 liter Celsius eller omkring 1300 liter Fahrenheit. Dette er langt varmere end en husholdningsovn vil nå, men et velbygget lejrbål kan blive så varmt, hvis du har et sted, hvor du sikkert og lovligt kan bygge en brand.

her er en video, jeg lavede, der viser en udendørs keramikfyring.

Fortsæt læsning for at se detaljerne om, hvordan jeg med succes har fyret keramik uden ovn.

Fire Pottery Safely

den første ting, du skal overveje, før du forsøger at fyre keramik uden ovn, er, hvis du har et sted at gøre det sikkert. Du skal mindst have et åbent område 50 fødder på tværs af brændbare materialer, herunder græs, ukrudt, træer eller affald.

du vil gerne have en skovl og vand praktisk, mens du brænder keramik, bare hvis det kommer ud af hånden. En spand vand er god, men en slange med en sprøjtedyse er endnu bedre.

den endelige overvejelse er lovlighed. Hvis du er i en by eller på anden måde stærkt befolket område, kan du lovligt bygge en åben ild? Du kan ringe til den lokale brandvæsen, hvis du ikke er sikker. Nogle steder kræves der tilladelse til åben ild.

Primitive ovne

bare for at være klar, når jeg siger “fyring af keramik uden ovn” mener jeg virkelig uden nogen form for ovn overhovedet. Der er mange typer primitive ovne fra grøftovne til opdriftsovne, selv en pitfyring er en type primitiv ovn. Fyringsteknikken, som jeg vil beskrive nedenfor, involverer fyring af keramik oven på jorden uden nogen struktur overhovedet undtagen ovnmøblerne og selve brændstoffet.

den udendørs Fyringsproces

primær ild

den første fase af fyring af keramik uden ovn kaldes “primær ild”. Du har brug for et dejligt lag varmt kul under dit keramik, når du fyrer dem, den primære ild er den oprindelige ild, der bruges til at skabe det lag kul. Byg din ild med nok godt, langt brændende træ til at skabe en dejlig seng med kul, som om du forberedte dig på at tilberede en bøf. Pine er ikke god til at skabe kul, men eg, enebær, aske og maske er alle egnede som de fleste hårdttræ.

keramik forvarmning omkring den primære brand
grøn keramik forvarmning omkring den primære brand.

mens din primære ild brænder, sæt dig keramik nær ilden, så den kan varme op. På dette tidspunkt prøver du bare at fjerne den resterende fugt i gryderne. Pas på ikke at sætte keramik på fugtig jord, grøn keramik kan væge vand ud af fugtig jord, så hvis jorden er fugtig sæt potter af sten eller fyret keramik. Drej gryderne ofte, så de kan blive opvarmet overalt. Fugt i leret er den største årsag til brudt keramik i en udendørs fyring.

Ovnindstilling

når den primære ild er brændt ned til kul, spred dem rundt, så der vil være kul under alt keramik, der fyres. Placer nu sten oven på kulene på en sådan måde, at keramikken kan stables oven på disse klipper. Du kan bruge faktiske ovnmøbler, hvis du har det, men de gamle brugte sten, og mange i dag prøver også at skyde som dem, vi kalder også disse stenovne møbler, fordi formålet er det samme. Dette forhindrer keramikken i at komme i direkte kontakt med det brændende brændstof, som kan efterlade mørke pletter kaldet “ildskyer”, det hjælper også med at tilskynde til luftcirkulation under og omkring keramikken, hvilket kan hjælpe dem med at varme op hurtigere og ilte bedre.

nogle pottemagere bruger stykker fyret keramik for at beskytte gryderne mod at komme i kontakt med brændstoffet. Disse plader af fyret keramik kaldes” dækskår”, de forhistoriske pottemagere brugte stykker ødelagte gryder, men mange pottemagere skaber i dag plader af ler og fyrer dem bare til dette formål. Hvis en gryde er almindelig og umalet, kan brandskyer være ønskelige, og du kan vælge ikke at bruge dækskår, på den anden side, hvis dit keramik er dekoreret med malede designs, kan du beslutte at undgå brandskyer, der kan ødelægge dine designs, og i så fald vil du helt sikkert bruge nogle dækskår til at beskytte dine gryder.

keramik stablet over kul og dækket med dækskår
keramik stablet over varmt kul og dækket med dækskår. (Min termoelement er synlig i bunden.)

så indstillingen går sådan, varme kul på jorden, sten eller ovnmøbler oven på kulene, gryder på stenene, dæk skår over gryderne. Nu er vi endelig klar til at begynde at stable brænde til vores keramikfyring, dette kaldes “sekundær ild”.

sekundær ild

Dette er ilden, der rent faktisk vil gøre dine grønne potter til keramisk fajance. Du vil have et godt udbud af træ, der ikke er meget større end en mands arm, hvis du har store runder, skal de opdeles i de ønskede størrelser. Målet er at få det til at brænde hurtigt, større hak af træ brænder langsommere.

stak nu dit træ over dit keramik på en teepee-måde, læg pindene i en sådan vinkel, at de ikke vælter, når træet brænder, men i stedet lægger på keramikken, det vil sige læg ikke træet i en alt for lodret retning. Sæt nok træ på, så du bare næppe kan se keramikken gennem et par små åbninger her og der. Billederne her skal give dig en god ide om mængden af træ at bruge.

træ stablet over keramik og klar til at blive tændt.
maskeret træ stablet over keramik og klar til at blive tændt til den sekundære ild.

Når du er færdig med at stable brænde, kan det begynde at brænde allerede fra de varme kul i bunden. Hvis ikke, kan du komme i gang med nogle små pinde og blade eller lettere væske. Der er intet at gøre nu, men vent på, at ilden brænder ned, den skal ikke brændes eller på anden måde plejes, hvis du har forberedt alt korrekt indtil dette tidspunkt. Hele ilden fra antændelse af den sekundære ild, indtil den tager dem ud af ilden, er ret kort, cirka 15 eller 20 minutter i alt.

køle ned

det kan være forbløffende for nogle uden erfaring med udendørs keramikfyringer, hvor hurtigt processen er. Keramikken gennemgår ekstreme belastninger under fyringen, da temperaturen stiger hurtigt og derefter afkøles lige så hurtigt, mens en moderne ovn opvarmes og afkøles meget langsomt for at undgå denne stress. Tricket til at skabe keramik, der vil overleve en sådan fyring, er at bruge nok temperament (eller grog), omkring 20% sand tilsat til naturlig ler vil normalt gøre tricket.

hvis træet alle er blevet kul, og der ikke er flere aktive flammer, er dit keramik færdigt. Hvis du har travlt (som ikke er ivrig efter at se, hvordan keramikken kom ud), kan du begynde forsigtigt og langsomt at trække kulene væk fra gryderne for at tilskynde dem til at køle langsommere. Efter lidt mere tid skal du trække dækskårene væk, hvis du brugte dem. Du udsætter langsomt keramik i etaper og lader det køle af i et langsomt tempo. Gryderne vil stadig være for varme til at røre ved, på dette tidspunkt vil selv berøring af dem med læderhandsker efterlade kulstofpletter, da handskerne øjeblikkeligt brænder, når de berører den overophedede overflade af gryden. Vær tålmodig. Du kan vente, indtil gryden er køligere eller fjerne den fra ilden med en skovl eller et andet metalinstrument, der ikke brænder på den varme overflade.

sekundær ild brændt til kul. klar til at starte afkøling.
sekundær ild brændt til kul. klar til at starte afkøling.

Hvis du trækker gryderne ud af ilden, mens de stadig er meget varme, skal du passe på ikke at sætte dem på en sten eller beton eller en anden hård, kølig overflade, der vil væge varmen væk og kan få gryden til at revne. Sæt det i stedet på en af jer, der dækker skår, der allerede er varme, eller på sand eller snavs, der ikke er så tæt som sten.

når gryderne først udsættes for ilden, er eventuelle røde områder mørke og vises brune eller sorte, og når gryden afkøles, vil disse områder iltne og blive røde foran dine øjne. Det er en fantastisk proces at se en gryde ilte, selv efter mange års fyring på denne måde er jeg stadig forbløffet over det.

konklusion

fyring af keramik udendørs er ikke svært, hvis du kender den grundlæggende procedure, og det er en sjov måde at fremstille fajance på. Begynd med at oprette en seng af kul, og Stabl derefter gryderne oven på sten over kulene. Næste sted stykker af brudt keramik strategisk for at beskytte malede områder mod kontakt med brændstoffet. Nu stable brænde rundt og over keramik og lad det brænde ned, når keramik køler ned, kan du begynde at fjerne fra ilden. Det er faktisk så let, og alle pottemagere skal prøve det mindst en gang.

Lær mere

fyring af keramik uden ovn har mange finesser og nuancer, der kan tage en person mange år at perfektionere. Hvis du er interesseret i at skyde på denne måde, foreslår jeg masser af praksis, du kan også være interesseret i vores online keramikfyringsklasse. Den sydvestlige Ovnkonference er et godt sted at se en række primitive fyringsmetoder praktiseret, se deres hjemmeside her. Efterlad kommentarer nedenfor, hvis du har spørgsmål eller kommentarer til. de keramik fyringsteknikker, der er omfattet af denne artikel.