Articles

mange klinikker, terapeuter og kiropraktorer tilbyder kropsholdningsscanninger, rygmarvsscanninger og rygmarvskontrol

men har de nogen værdi?

det korte svar er, ikke meget (for de fleste mennesker). De kan endda have negativ værdi-hvor folk fejlagtigt ledes, tror de har et helbredsproblem, fordi deres rygsøjle ikke er justeret. Det lidt længere svar går noget som dette…

et lille antal mennesker har en medicinsk signifikant krumning i deres rygsøjle. Denne tilstand kaldes skoliose. Hvis du har en ægte skoliose, behøver du ikke en rygmarvsscanning eller en holdningskontrol for at fortælle dig det. Det er ret indlysende…

skoliose kan forårsage betydelige problemer og kan kræve operation eller fastgørelse.

for alle andre er der meget sjældent nogen klinisk betydning forbundet med en ‘misalinged’ rygsøjle. Selv hvis du har en let buet eller ‘misalinged’ rygsøjle, forklarer dette ikke nødvendigvis nogen smerte, du måtte opleve, og det øger heller ikke din fremtidige risiko for problemer.

patienter, der besøger fysioterapeuter på grund af kroniske smerter, bliver ofte vildledt til at tro, at deres smerte skyldes en form for deformitet i deres kropsholdning eller skrøbelighed i rygsøjlen. (De kan ikke blive fortalt dette direkte, men det er den opfattelse, de kommer væk med.)

billede af person med rygsmerter med midterste del af rygsøjlen fremhævet med rødt og terapeut, der holder ryggen

rygsmerter tilskrives ofte mekaniske (hvordan du bevæger dig) eller strukturelle (hvordan du er bygget fysisk) problemer. Vippede bækken, forskelle i benlængde,’ fangede ‘nerver, flade fødder,’ dårlig ‘kropsholdning,’ stram ‘ muskulatur. ‘Svage’ kerner, asymmetrisk bevægelse og ‘forkert justerede rygsøjler’…listen fortsætter.

Nogle gange kan disse fysiske egenskaber være relevante. Men det er helt muligt at have alle former for ubalancer, fejljusteringer og andre problemer og være smertefri. Ligesom det er muligt at være ‘justeret’, men i smerte. Det kliniske bevis viser, at vigtigheden af de fleste af disse biomekaniske ‘problemer’ ofte er overvurderet. Der er forskellige problemer forbundet med en ‘mekanisk’ teori om rygsmerter, herunder:

  • ‘strukturelle’ forklaringer på kronisk smerte understøttes generelt ikke af videnskabelig forskning.
  • Eksperter er uenige om de betydelige fysiske markører (hvilket gør pålidelig diagnose vanskelig).
  • strukturelle diagnoser er ofte vanskelige at gøre noget ved, selvom du kan blive enige om dem i første omgang.
  • patienter, der får ideen om, at posturale ubalancer er “alvorlige”, vil sandsynligvis falde i stykker af ‘nocebo’-effekten, hvorved de forventer at have problemer, og dette bliver en selvopfyldende profeti
  • udelukkende med fokus på biomekanik kan stoppe os fra at overveje mere nyttige modeller for forståelse og håndtering af smerte

for at forstå kronisk smerte og komme sig effektivt, skal både patienter og praktikere stoppe med at prøve at tænke på kroppen som en maskine, der fungerer.

virkeligheden er langt mere rodet!

fysiologi (især neurologi og biokemi); psykologi og følelsesmæssig behandling; livsstilsvalg (ernæring, aktivitetsniveauer). Alle har i det mindste meget indflydelse på rygsmerter som ‘spinal forkert justering’ og sandsynligvis mere. Medicin bivirkninger, træthed, cigaretter og alkohol og at være virkelig ude af form er alle vigtigere risikofaktorer for smerte end nogen ‘spinal forskydning’.

så er der den måde, hvorpå kronisk smerte i stigende grad anses for at være en sygdom i sig selv. Smerter i sig selv er meget mærkeligere og mere nyttige at forstå end de mange mekaniske fejl, der angiveligt forårsager det. Vi tænker ofte på smerte som en ensartet ting. Vi måler det med hensyn til hvor dårlig det er (sværhedsgrad) hvor længe det er gået (akut/kronisk), og hvor det mærkes i kroppen (rygsmerter? hovedpine?) Imidlertid forstår klinikere og forskere i stigende grad, at de underliggende årsager og arten af smerte er mange og varierede. Hvis du ikke kan identificere, hvilken type smerte du har at gøre med, vil det være meget svært at behandle det.

der er mindst flere undertyper af smerte:

nociceptiv/inflammatorisk smerte:

skyldes vævsskade eller betændelse, f.eks. Antiinflammatoriske behandlinger fungerer generelt godt.

neuropatisk smerte:

Når smertefølende nerver i sig selv er beskadiget eller fungerer dårligt, så de sender uberettiget (af den lokale vævsstatus) smertevarsler til hjernen. Nerveskader kan opstå fra skade eller fra sygdomme som diabetes eller helvedesild. For denne type smerte virker antiinflammatoriske strategier ikke, fordi de ikke målretter mod den beskadigede nervesignalering.

nociplastisk / central sensibiliserende smerte:

smerter, der ikke ledsages af nogen nerve-eller vævsskade på det sted, der gør ondt, men centralnervesystemets smertefølende processer (inden for rygsøjlen eller hjernen) er overfølsomme. Fibromyalgi er et eksempel. Find ud af mere i denne fremragende artikel..

Find ud af mere i denne fremragende artikel.

det meget lange svar på det første spørgsmål (har spinalscanninger, holdningskontrol og lignende nogen værdi) er virkelig meget lang! (for længe til et enkelt blogindlæg!)

værdien af enhver test eller vurdering bestemmes meget af den enkelte persons personlige sundhedshistorie, symptomer og sundhedsmål. Hvis du lider af kroniske smerter, eller hvis du har fået at vide, at du har en ‘forkert justeret rygsøjle’ eller en ‘dårlig kropsholdning’, og du er bekymret for, hvad det betyder, er det korte svar ‘ikke meget’. Hvis du gerne vil have et mere personligt og ekspert svar, ved du, hvor du kan finde os…