Articles

Kvagga

en kvagga med sit stribede hoved og hals og brune krop
Kvagger uddøde i det senere 19.århundrede.
Kingdom Animalia
Phylum Chordata
Class Mammalia
Order Perissodactyla
Family Equidae
Genus Equus
Species E. quagga
Length 8 ft 5 inches (257 cm)
Height 4 ft 1 in – 4 ft 5 in (125 – 135 cm) at shoulder
Weight 550 – 660 lbs (approximately 250 – 300 kg)
Lifespan 20 – 40 years
Social Structure Social, family members often stayed together in herds
Status Extinct since the 1880s
Natural Habitat Grasslands of Southern Africa
Average Litter Size 1 foal
vigtigste fødevarer Vegetation såsom græs.
potentielle rovdyr løver, andre store pattedyr, mennesker

det grundlæggende

en slettsebra fundet i Sydafrika, der uddøde i slutningen af det 19.århundrede. Mere nært beslægtet med Sebra, end en hest, så kvaggen ud som en blanding af de to. Bagsiden af kroppen var brun uden mønster, mens fronten havde brune og hvide striber, ligesom striberne på en Sebra. Dette mønster af striber varierede mellem hver enkelt person. I lang tid blev det anset for at være en særskilt art, men DNA-analyse viste, at det faktisk var en underart af sletterne.

denne Sebra levede i flokke, der strejfede rundt i Karoo-ørkenen og andre tørre regioner i det sydlige Afrika. Besætningerne blev dannet af familiemedlemmer, der forblev hos flokken gennem hele deres liv. Hvis medlemmer af flokken gik tabt, udsendte gruppens dominerende mand et specielt opkald, som andre medlemmer af gruppen ville svare på. Disse sociale dyr passede også deres syge eller forkrøblede besætningsmedlemmer og ville bremse tempoet i besætningen for at sikre, at det langsomste dyr kunne følge med.

Kvagger var daglige og ville overnatte i korte Græsgange, hvor de kunne holde øje med at nærme sig rovdyr. Mindst en kvagga ville forblive på vagt, mens resten af flokken sov.

denne Sebra-art var polygyn, hvilket betyder, at den havde et harem-baseparringssystem, hvor en enkelt mand parrede sig med en gruppe hunner. Drægtighedsperioden var 12 måneder. Føl kunne fødes når som helst på året, men December-januar var det højeste tidspunkt for kvaggas at føde. En kvinde ville nå seksuel modenhed ved 3-3,5 år gammel og ville føde et føl omtrent hvert andet år.

efter at hollænderne bosatte sig i Sydafrika, blev kvaggen jaget meget for sit kød, skjul, og fordi den konkurrerede med husdyr om den vegetation, den fodrede på. Et andet problem var, at få mennesker indså, at denne art var forskellig fra de andre sebraer, og så lidt blev gjort for at bevare den. Kvagger forsvandt fra naturen i 1870 ‘erne, og det sidste fangenskabsdyr døde i Amsterdam dyrepark i 1880’ erne. interessant nok blev love, der beskytter kvaggen mod jagt, vedtaget i Sydafrika i 1883, tre år efter døden af det sidst kendte dyr.

en gruppe af sebras i langt græs
kvaggaen var en underart af Slettens Sebra.

sjove fakta om Kvagga!

det lignede mere en hest end en Sebra, men kvaggen var en underart af sletterne Sebra og var tæt beslægtet med de sebraer, som vi stadig ser i dag i naturdokumentarer, dyreparker og på Afrikas sletter. Selvom det blev jaget til udryddelse af mennesker, giver kvaggen information om nogle fantastiske biologiske begreber og interessante fakta! Lad os se nærmere på.

underarter

i lang tid havde folk mange misforståelser om kvaggen. For eksempel troede mange mennesker, at kvaggen var en art i sig selv, da den havde et unikt udseende. Mens forskere mente, at kvaggen var tættere beslægtet med vilde heste end sebras, og det var først efter, at den uddøde, at forskere var i stand til at finde ud af sandheden.

i 1984 tog forskere prøver fra eksisterende kvagga-skind og analyserede DNA ‘ et. Hvad de fandt var, at kvaggen slet ikke var tæt beslægtet med den vilde hest, men at den var en underart af sletterne. Sletterne Sebra er den Sebra, som alle kender-den findes i hele Afrika og i dyreparker rundt om i verden.

DNA-beviset tyder på, at kvaggen udviklede sit unikke frakkemønster ret for nylig med hensyn til evolution. Forskere mener, at de bliver isoleret fra andre sletter sebras og hurtigt udviklet den brune farve og mindre stribet mønster, sandsynligvis under Pleistocæn.

to slettesebraer, der har mindre striber og brun hud på deres rumper
nogle slettesebra-underarter har kvagga-lignende farve.

Kvagga-projekt

Når en dyreart eller plante uddør, er der ingen vej tilbage! Den gode nyhed for kvaggen er, at den ikke var en art i sig selv, men en underart af sletterne, hvoraf der er flere former. Det fulde navn er det samme navn. Når forskere indså, at kvaggen var en underart, blev der født en ide om, at dette dyr muligvis kunne købes tilbage gennem selektiv avl, da dets træk stadig ville være til stede i andre underarter. Fra denne kendsgerning blev Kvagga-projektet født! Dette spændende avlsprogram har forsøgt at vende udryddelsen af kvaggen siden 1987.

i løbet af projektet er der opdrættet fire til fem generationer, og de bliver mere og mere ligner kvaggaen i udseende. Ligesom når hunde opdrættes for bestemte egenskaber, vælger Kvagga-projektet sebraer, der har kvagga-lignende egenskaber og opdrætter dem. Alle producerede dyr er omhyggeligt dokumenteret og har deres blodlinjer sporet.

flere sumplignende sebraer kan nu findes i Karoo og Mokala nationalparker og nogle private reserver i Sydafrika. Med hver generation ser nogle sebraer mere og mere ud som kvaggerne. De nye kvagger er kendt som” Rau kvagger ” efter Reinhold Rau, en af initiativtagerne til projektet. Projektet er ikke uden sine kritikere! Nogle mennesker tror, at forskerne måske ikke har taget højde for nogle af de forskellige økologiske tilpasninger, som kvaggaen måtte have haft.

sletter Sebra med en almindelig brun rump
Kvagga-projektet tager sebraer, der har kvagga-lignende egenskaber og opdrætter dem.

lange, slanke ben

kvaggen, som alle sebraer, havde lange, slanke ben, der gjorde det muligt at løbe hurtigt for at flygte fra rovdyr. Sebras er så hurtige, at de kan køre en fantastisk 40 miles i timen! Hvis dens hastighed ikke var nok til at redde den fra at blive angrebet, kunne dens ekstremt stærke ben også bruges til at sparke rovdyrene, hvis de kom for tæt på! En Sebra er i stand til at give et så hårdt spark med sine hove, at det kan skade eller endda dræbe en skabning så stor som en løve!