Articles

Hvad er adjuvanser?

 • af Sarah Moore, M. Sc.M.Sc.

  en adjuvans er et stof, der forbedrer immunsystemets respons på tilstedeværelsen af et antigen. De bruges ofte til at forbedre effektiviteten af en vaccine. Generelt injiceres de sammen med et antigen for at hjælpe immunsystemet med at generere antistoffer, der bekæmper antigenet.

  Billedkredit: /.com

  mens de er almindelige i udviklingen af vacciner, er de mekanismer, der ligger til grund for, hvordan de præcist påvirker immunsystemet, stadig ikke helt forstået. Nylige undersøgelser har dog bidraget til at afdække nøgleoplysninger.

  anvendelse af adjuvanser i vacciner

  formålet med tilsætning af adjuvanser til vacciner er at øge immunsystemets respons og give mulighed for færre doser eller mindre mængder af vaccinen, der skal administreres. Aluminium, en af de mest almindeligt anvendte adjuvanser, blev først opdaget at have adjuvansegenskaber tilbage i 1926.

  siden da er der udviklet adskillige vacciner, såsom hepatitis A, hepatitis B, difteri-stivkrampe, Haemophilus influensa type b og pneumokokvacciner ved anvendelse af aluminiumsadjuvanser. I dag er en række forskellige slags adjuvanser blevet opdaget og med succes brugt til at udvikle nye vacciner. Vi diskuterer disse nedenfor.

  forskere teoretiserer, at adjuvanser kan virke gennem en række mekanismer for at få virkningen af at forbedre immunsystemets respons. Undersøgelser har afsløret, at adjuvanser sandsynligvis vil påvirke mekanismer såsom induktion af cytokiner og kemokiner, dannelsen af depot, fremme af antigentransport for at dræne lymfeknuderne og forbedring af antigenoptagelse og præsentation.

  forskning har afsløret, at adjuvanser sandsynligvis genererer immunokompetente miljøer på stedet for vaccineinjektionen gennem aktivering af et medfødt immunrespons. Det er denne medfødte reaktion, den type, der aktiveres, som styrer, hvordan kvaliteten af de adaptive immunresponser ændres.

  hvordan virker adjuvanser?

  når adjuvanser tilsættes til en vaccine, arbejder de på fire forskellige måder for at øge immunresponsen. Den første af disse veje er aktiveringen af antigenpræsenterende celler for at signalere til immunsystemets T-celler, at fremmede stoffer har infiltreret.

  for at gøre dette øger adjuvanserne aktiveringen af antigenpræsenterende celler, celler i immunsystemet, der omfatter fremmede stoffer og bryder dem op og præsenterer de resulterende partikler for immunsystemets T-celler. Dette aktiverer T-cellerne, hvilket har virkningen af at aktivere de antistofproducerende B-celler.

  den anden måde, som adjuvanser virker på, er ved at aktivere T-celler indirekte ved at udlede fagosomer, der knytter sig til T-cellerne. Efter denne binding induceres T-cellerne til at frigive cytokiner, der tænder de antistofproducerende B-celler.

  den næste proces involverer målretning af antigener på bestemte steder. Det sted, hvor en adjuvans injiceres, kan inducere immunsystemaktivitet lokaliseret til det specifikke område. Denne aktivering tilskynder T-celler til at rejse gennem blodbanen til det specifikke sted.

  endelig kan adjuvanser inducere langsom frigivelse af et antigen. Depoteffekten henviser til den proces, hvormed adjuvanser kan regulere hastigheden af antigenfrigivelse i blodbanen. For at opnå dette er adjuvansen indesluttet i en polymer sammen med et antigen. Dette har virkningen af at reducere den hastighed, hvormed både kemikalier og antigener frigives i vævet og blodbanen.

  typer af adjuvans

  siden opdagelsen af aluminiums funktion af en adjuvans tilbage i 1926 er mange flere stoffer blevet anerkendt som adjuvanter og brugt til at skabe en række vacciner.

  til at begynde med er aluminium, som diskuteret, en almindelig type adjuvans. Disse tilsættes ofte til vacciner i form af mineralsalte. Det er især kompetent til at aktivere Th2-immunresponset, som er kendetegnet ved frigivelse af Interleukin 5 og ofte er forbundet med fjernelse af parasitter.

  det er imidlertid ikke så effektivt til at aktivere Th1-responsen, hvilket får B-celler til at binde sig til antigener for at tillade andre immunceller at identificere og dræbe det stof, der klamrer sig til antistoffet.

  olieemulsioner er en anden type meget anvendt adjuvans. Disse blandinger af olie og vand har bevist deres effektivitet til at generere stærke immunresponser. Ligesom aluminium er disse stoffer fremragende til at inducere Th2-immunresponsen. De er også gode til at skabe en langsom frigivelseseffekt.

  mikrobielle stoffer, såsom sukkerarter fra mikrobernes cellevægge, kan bruges til at inducere intense immunreaktioner på grund af kroppens naturlige respons mod mikrober.

  saponiner er en gruppe af kemiske forbindelser, der findes i overflod i mange arter af planter. Disse steroidmolekyler med vedhæftede sukkerkæder kan også udløse en intens immunrespons ved en lav dosis.

  cytokiner er en gruppe peptider, der spiller en afgørende rolle i cellesignalering. Interferoner og interleukiner er specifikke typer cytokiner, der naturligt frigives af celler i immunsystemet for at generere gensidige aktiveringer. Visse typer af disse cytokiner kan bruges til at fremkalde specifikke immuncelleresponser.

  endelig har forskere med succes etableret forskellige syntetiske adjuvanser. Specifikt er molekyler designet, der aktiverer immuncellens PRR-og TLR-receptorer, der har indflydelse på at tænde gener, der indikerer tilstedeværelsen af en infektion i naboceller.

  fremtidige retninger

  forskere vil fortsætte med at undersøge de mekanismer, der er ansvarlige for, hvordan adjuvanser påvirker immunresponset. Vækst i forståelsen af disse processer vil bidrage til at udvikle nye og sikre vacciner til en bredere vifte af lidelser.

  yderligere læsning

  • alt immunologisk indhold
  • hvad er Immunologi?
  • klassisk Immunologi
  • Klinisk Immunologi
  • udviklingsmæssig Immunologi

  skrevet af

  Sarah Moore

  efter at have studeret psykologi og derefter neurovidenskab fandt Sarah hurtigt sin glæde for at undersøge og skrive forskningsartikler; henvender sig til en lidenskab for at forbinde ideer med mennesker gennem skrivning.

  sidst opdateret 16. marts 2020

  citater