Articles

denisovan

Denisovanerne er en uddød gruppe af fossile mennesker, der sammen med deres søstergruppe neandertalerne også deler en forfader med Homo sapiens. Indtil videre er de kun kendt fra Denisova Cave i Altai-bjergene i Sibirien, hvor de først ser ud til at være kommet ind på scenen fra måske så tidligt som for 287.000 år siden (eller konservativt fra omkring 200.000 år siden). Deres seneste kendte tilstedeværelse var ganske lidt senere-for omkring 55.000 år siden-hvilket indikerer, at Denisovanerne kaldte Altai-regionen deres hjem, i det mindste på bestemte tidspunkter, over en periode på godt over 100.000 år.

i hulen har sedimenter hidtil givet fossile rester, der tilhører en samlet sum af fire kendte denisovan-individer såvel som interessant et fragment af en lang knogle, der tilhører en kvinde, der havde en Neanderthal-mor og en denisovan-far. Faktisk er andre, fuldt Neanderthal-rester også blevet genvundet fra Denisova Cave, og beviserne tyder på, at begge grupper levede, mødtes og lejlighedsvis blandede sig med hinanden over en omtrentlig tidsperiode på 150.000 år. At finde en første generations blandet prøve, når der er fundet så få eksemplarer til dato, er forbløffende, og det hjælper med at styrke den allerede etablerede ide om, at i løbet af det sene Pleistocæn, når forskellige grupper mødte genetisk udveksling, slet ikke var ualmindeligt. DENISOVAN DNA viser ikke kun det faktum, at de havde forbindelser med neandertalere, men også at de blandede sig med en ukendt arkaisk hominin-gruppe, der forgrenede sig fra den menneskelige slægt for mindst 1.000.000 år siden, såvel som med Homo sapiens forfædre til nutidens melanesere, der bor i Sydøstasien og Oceanien. Da denne sidste begivenhed ser ud til at være sket et eller andet sted i Sydøstasien, langt væk fra Altaibjergene, tror vi, at Denisovanerne måske har været langt mere udbredt, end deres i øjeblikket kun kendte hvilested forråder.

den sande blockbuster kom i 2012 CE med opdagelsen af et langt knoglefragment tilhørende en kvinde, der havde en Neanderthal mor& en denisovan far.

Discovery

beliggende i Altaibjergene i Sibirien, nær det punkt, hvor nutidens Rusland, Kasakhstan, Kina og Mongoliet mødes, er Denisova Cave. Hulen er dannet i Silurisk kalksten og består af tre kamre – hovedkammeret, Østkammeret og Sydkammeret – der tilsammen dækker omkring 270 kvadratmeter. Først udforsket af forskere i 1970 ‘ erne E.kr. har hulens udgravninger i de efterfølgende årtier ført til opdagelsen af artefakter, der hører til Mellempalæolitisk og øvre Palæolitisk industrier, som clued os om den sandsynlige tilstedeværelse af neandertalere og Homo sapiens på et eller andet tidspunkt. En rigtig overraskelse ramte hjem i 2008 CE, da et tidligere ukendt menneske blev tilføjet til dette steds allerede tilsyneladende travle track record: fingerbenet af en ung kvinde blev fundet der, og da DNA med succes blev ekstraheret, viste det sig, at hun tilhørte en særskilt type hominin, der blev kaldt denisovans. Denisova Cave var således et sandt hotspot.

pigen, kendt som Denisova 3, levede for mellem 52.000-76.000 år siden og banede vejen for en tidligere uidentificeret mandlig molar i en lignende alder, kendt som Denisova 4 og fundet i 2000 CE, også tilskrives hendes Art. De eneste andre to fossiler, der hidtil har modtaget denisovan-navneskiltet, er yderligere to molarer: en permanent molar tilhørende en mand, fundet i 2010 CE, kendt som Denisova 8 (mellem 105.600-136.400 år gammel); og en løvfældende molar tilhørende en meget ung pige, der levede længst tilbage i tiden, hvor hendes datoer kom mellem c. 122.700-194.400 år siden. Den sande blockbuster kom i 2012 CE, dog med opdagelsen af et langt knoglefragment af den førnævnte kvinde, der havde en Neanderthal mor og en denisovan far og levede mellem c. 80.000 og c. 120.000 år siden.

Fjern Annoncer

annonce

Denisova Cave
Denisova Cave
af Kristian”Kristian”Kristian” (CC BY-SA)

udover disse nyankomne er resterne af to fulde neandertalere også fundet, og sammen med DNA fundet i sedimenter tror vi, at neandertalerne intermitterende besatte Denisova-hulen mellem C. 193.000 og C. 97.000 år siden. På trods af tilstedeværelsen af indledende øvre palæolitiske tandvedhæng og knoglepunkter dateret til mellem 43.000-49.000 år siden, der ser ud til at have en Homo sapiens flair om dem (og repræsenterer de tidligste kendte forekomster af sådanne genstande i det nordlige Eurasien), har ingen moderne menneskelige knogler eller rester af DNA endnu hævet deres flag inde fra Denisova Cave. Disse genstande daterer den seneste kendte denisovan-tilstedeværelse i hulen, men det er selvfølgelig muligt, at denisovans overlevede senere (vi har kun få knogler at fortsætte) og kan kræve producentens rettigheder til sidst. Dette er faktisk den teori, der bedst passer til vores nuværende (begrænsede) data på dette tidspunkt.

Kærlighed Historie?

Tilmeld dig vores ugentlige e-mail-nyhedsbrev!

alternativt er det faktum, at vi har fundet moderne menneskelige rester, der var dateret til c. For 45.000 år siden på et sted kaldet Ust’-Ishim, nordvest for Denisova Cave, kan antyde Homo sapiens’ engagement i skabelsen af disse vedhæng og punkter; de kunne tænkes at have hjulpet med at sprede denne kultur i Denisova Cave’ s retning, da det ville passe med Homo sapiens ‘ generelle spredning østpå over Eurasien. En rig øvre palæolitiske samling, herunder en veludviklet sten bladelet teknologi er kendt fra Denisova Cave, også starter ved c. 36.000 år siden og varede indtil c. 20.000 år siden, strækker hulens menneskelige besættelse fra c. 300.000 til 20.000 år siden. Det er interessant at bemærke her, at for både Denisovans og neandertalere, DNA er blevet ekstraheret fra sedimenter i hulen fra lag, der forud daterer dem, der indeholder fossilerne, så besættelsestiden styres af mere end bare knogler. Udover moderne mennesker er vi endnu ikke klar over, at andre mennesker overlever så sent som for 20.000 år siden, men fordi deres tilstedeværelse ikke kan bekræftes, er stedets svanesang stadig indhyllet i mysterium for nu.

ridser overfladen

Denisovans havde meget store& robuste tænder& det tilgængelige DNA maler et billede af brune øjne mod mørk hud toppet med brunt hår, men mere variation eksisterede sandsynligvis.

imponerende, på trods af den knappe mængde materiale, der er forbundet med Denisovanerne, er både arkæologi og videnskab kommet til undsætning og giver os mulighed for at afdække nogle indledende oplysninger om denne arts SPECIFIKATIONER. Desværre, vi kan ikke rekonstruere deres ansigter eller kroppe endnu, men de tre molarer, der blev fundet, viser, at Denisovanerne havde meget store og robuste tænder, som passer meget bedre ind med ældre homininer som Homo erectus og endda Australopithecines, end de gør med vores egne små tænder, eller endda med de lidt større Neanderthal-tænder. Store tænder ser ud til at have været en typisk denisovan – funktion, så-i det mindste for dem, der bor i Altai-bjergene. Med hensyn til resten af deres funktioner, DNA fra vores tilgængelige denisovans maler et billede af brune øjne mod mørk hud, med brunt hår, der topper tingene, men, i betragtning af at Denisovans sandsynligvis var mere udbredt, det er sandsynligt, at der eksisterede mere variation. Som vi har set ovenfor, både detaljerne og bredere træk ved Denisovans potentielle værktøjsfærdigheder er svære at kortlægge endnu.

de fleste undersøgelser offentliggjort på denisovans er af den genetiske art og kan fortælle os så pæne ting som for eksempel, hvor forskelligartet denisovan-befolkningen kan have været. Påfaldende, selvom alle vores nuværende denisovan-fossiler kun stammer fra et enkelt sted, de ser ud til at have været mindst lige så forskellige som neandertalerne var på tværs af deres næsten arrogant udbredte geografiske rækkevidde, såvel som at falde inden for det lavere udvalg af mangfoldighed, der ses hos moderne mennesker i dag. Selvfølgelig kunne denne Altai-baserede gruppe af denisovans tænkes at have været ret isoleret, og det er helt muligt, at Denisovanerne over hele deres foreslåede geografiske rækkevidde kan have været mere varierede. Nogle held og lykke med at finde yderligere fossiler ville være meget, meget velkommen.

Fjern Annoncer

annonce

denisovan finger bone
af Thilo Parg (CC BY-SA)

den vidunderlige verden af genetik indsnævres også, hvor denisovanerne passer på den menneskelige slægt. Det er klart, at de er en søstergruppe til neandertalerne og deler en fælles forfader med dem – de to grupper anslås at have divergeret for mere end 390.000 år siden, måske mellem 430.000-473.000 år siden – men også at denne Neanderthal-denisovan-gren deler en forfader med vores egen Homo sapiens-Art. Den gren, der ville føre mod både Denisovans og neandertalere, og den gren, der ville udvikle sig til moderne mennesker, splittede sig fra hinanden omkring anslået 765.000-550.000 år siden. Denne evolutionære forbindelse er kun begyndelsen, dog – omfanget af vores bånd til begge disse grupper giver endnu bedre nyhedsoverskrifter.

net af forbundne mennesker

nu er beviser positivt hobet op, der endelig vælter den gamle ide om lineær evolution (dvs.en art udvikler sig til den næste, som udvikler sig til den næste osv.). Som John høge antyder, den evolutionære historie af slægten Homo sandsynligvis lignede mere en flod delta, med vandløb vævning ind og ud, tilslutning og frakobling, nogle forgrening og landing i sandet og andre fortsætter på. Forskellige grupper af mennesker mødtes og blandede sig på forskellige tidspunkter og steder, hvor gener udveksles overalt. Evolutionær genetiker og ældgammel DNA-pioner Svante P Kurstbo opsummerer dette som følger:”… vores forfædre var en del af et net af nu uddøde befolkninger forbundet med begrænset, men intermitterende eller noget måske endda vedvarende, genstrømning.”(P kurtbo, S. ‘Den forskellige Oprindelse af den menneskelige genpulje’, 313).

Støt vores Non-Profit organisation

med din hjælp skaber vi gratis indhold, der hjælper millioner af mennesker med at lære historie over hele verden.

Bliv medlem

Fjern Annoncer

annonce

spredning og udvikling af Denisovans
spredning og udvikling af Denisovans
af John D. Croft (GNU FDL)

vores stadigt hjælpsomme Denisovans har i høj grad tjent til at understøtte denne opfattelse, fordi bortset fra den allerede kendte genstrømning fra neandertalere til ikke-afrikanske moderne mennesker (~2% Neanderthal herkomst), ved vi nu, at der også var genstrømning fra neandertalere til Denisovans; fra et ukendt arkaisk menneske til Denisovans; og omkring en anslået 44.000 – 54.000 eller 31.000-50.000 år siden, fra Denisovans til forfædrene til nutidens melanesere, der bor på sydøstasiatiske øer og i Oceanien (~2-4% Denisovan forfædre) – det vil sige Homo sapiens. Denne ret store del af Denisovan DNA i melanesere får os til at tro, at de må have været mere udbredt end bare Altai-bjergene. Desuden fordi den modellerede Dato for den yngste denisovan fossil (Denisova 3; 51.600-76.200 år siden) foruddaterer disse beregninger for, hvornår moderne mennesker og denisovans fik det på, hvis begge sæt datoer er korrekte, ville dette betyde, at Denisovans fra Altai-bjergene enten overlevede senere, end vi kender til nu, eller at en anden denisovan-befolkning overlevede Altai-befolkningen og blandede sig med moderne mennesker, uanset hvor de boede. På den ene eller anden måde, denisovan-komponenten, der kom ind i den moderne menneskelige genpool, forekommer også i fortyndet version over det asiatiske fastland og Amerika, og, på lavere niveauer, det er udbredt blandt moderne mennesker generelt, takket være vores vandrerlust og ønske om at migrere overalt.

Fjern Annoncer

annonce

det seje er, da Homo sapiens begyndte at sprede sig over Eurasien i større antal fra omkring 60.000 år siden og fremefter, var de de relativt nye børn på blokken og endte genetisk med at drage fordel af udvekslingen med de længe etablerede neandertalere og Denisovans. Vi vidste allerede, at Homo sapiens stjal nogle hud-og hårfarvegener, der var mere velegnede til de nordlige områder af verden, da de blandede sig med neandertalere, men de fik også et godt immunsystemforstærkning fra begge disse arter, som allerede var meget tilpasset lokale eurasiske patogener, mens Homo sapiens ikke var det. Dette ville have hjulpet med at forsvare moderne mennesker mod den nye række parasitter og bakterier. Flere træk, der er høflighed af denisovan-blandingen, kommer også frem, såsom tibetanernes evne til at klare svimlende høje højder.

men ligesom med den hyggelige forbindelse med neandertalerne ser det ud til, at Sapiens-denisovan-forbindelsen også forårsagede nogle problemer. Visse DNA-stykker, vi arvede fra dem, viste sig at være skadelige og blev aggressivt udvalgt imod, og det ser ud til, at mandlige blandede børn måske endda har været sterile, hvilket indikerer, at selvom disse grupper af mennesker delte forfædre og naturligvis kunne få babyer sammen, de var faktisk forskellige nok til kun at være biologisk kompatible.

fremtiden

det er utroligt, at forskere gennem et par fossiler og ledsagende titbits, der kun tilhører nogle få individer, fra en hule beliggende højt i de sibiriske Altai-Bjerge, har formået at udtrække nok information til at udfylde en hel definition på denne hjemmeside. At virkelig male et ordentligt billede af, hvem Denisovanerne var, hvordan det ville være at stirre ind i deres ansigter, hvor høje eller trætte de var, og hvordan deres livsstil og kultur faktisk var, hvor langt spredt de var over hele verden, og hvem de nøjagtigt stødte på, vi er nødt til at grave og blive meget heldige. Flere denisovan-relaterede fund ville hjælpe med at afbalancere vores information og strække den ud over det meste genetik. Bring på fremtiden, så vi kan udfylde fortiden, tak.