Articles

Ahimsa for Yourself (ikke-vold)

det første etiske princip

i yoga er ikke-vold det første etiske princip, der diskuteres i Yogasutraerne, den væsentlige filosofiske tekst, som moderne yoga har udviklet sig ud af. Ikke-vold kaldes ahimsa, og det betyder bogstaveligt “at ikke være løvelignende” eller “ikke at dræbe”. Det er praksis med tilbageholdenhed af voldelige eller negative impulser, der kan skade en anden.

helt ærligt er det relativt nemt at tænke på ikke fysisk at skade nogen eller noget andet. Vi ved, at vi ikke bør ramme andre eller skade miljøet, og vi kan endda tænke på “ikke at skade en flue”. Det er konkret og håndgribeligt, og dermed let at forstå ikke-vold i den sammenhæng. Et mere udfordrende aspekt af ahimsa skader imidlertid ikke os selv. Dette går langt ud over fysisk skade: det berører alle vores tanker, ord og gerninger.

ikke-vold = kærlighed

et af problemerne med en ide som ikke-vold er, at når du tænker på det, hvad synes du om? Yep, du tænker på den vold, du ikke skal gøre. Så jeg kan godt lide at tænke på ahimsa som venlighed. BKS Iyengar beskriver ahimsa som havende ” en bredere positiv betydning – Kærlighed.”Så ahimsa handler virkelig om venlighed og kærlighed til alle væsener, og i denne artikel ser vi på venlighed og kærlighed til os selv.

ahmisas disciplin

venlighed og kærlighed kræver disciplin. Vi er måske ret gode til at disciplinere os selv til at gå på arbejde, at lave vores seng, at vaske op – men hvor disciplinerede er vi til at være venlige og kærlige over for os selv?

Jeg bruger ordet disciplin meget intenst her, ikke som form for straf, men som en forpligtelse, der involverer 1) tilbageholdenhed og 2) praksis. Efter år med negativ selvtale, det kræver en god del disciplin at ændre vores indre holdning til en af venlighed og kærlighed til os selv.

tilbageholdenhed

når du har en dårlig vane, er det en udfordring at stoppe den uønskede adfærd og erstatte den med en ønskelig. Vi må holde os tilbage fra at ryge eller overspise – det er tilbageholdenhed. Det kræver styrke at stoppe den dårlige opførsel. Hvis du er den type person, der overskygger, driver dig selv til udmattelse eller træner for meget, måske endda til fysisk skade, så kan Ahimsa ‘ s praksis være at disciplinere dig selv for at gå let, sige nej, hvile eller slappe af.

men hvis du er mere tilbøjelig til bare at blive hjemme i sofaen eller gå i seng igen i stedet for at give din krop den bevægelse, den har brug for, vil det tage tilbageholdenhed at holde sig fra at kravle tilbage under arkene. Bedrag dig ikke til at tro, at ahimsa kun handler om mildhed – at være virkelig kærlig over for dig selv kan kræve ubehag for at forbedre dit helbred eller løse en konflikt i et forhold. Vi må være villige til at være ubehagelige, hvis vi skal mestre ahimsa.ahimsas disciplin – over for os selv eller andre-kræver tilbageholdenhed af den skadelige adfærd og praksis af det, der er venligt, kærligt og helende, som at lave yoga, tage en tur eller lave sund mad. Vi praktiserer at erstatte disse negative tanker og adfærd med accept, medfølelse og opmuntring. Det sker ikke natten over – vi praktiserer og praktiserer den nye adfærd i uger og måneder og år, indtil den er veletableret.

selvtilgivelse

hold dog øje med sindet, mens du praktiserer ahimsa. Når du forsøger at være mere kærlig og venlig i tanke, ord, og gerning, du kan tugte dig selv for at komme til kort. Det er let at falde tilbage i vaner med selvkritik og forårsage skade med dine tanker.

Hvis du opdager, at du slår dig selv op for endnu en gang at overdrive det i din træning eller snapper tilbage på dit barn, kan du omfavne dig selv med medfølelse, venlighed og kærlighed i stedet for castigation? Erkend, at du ikke vil være perfekt. Tilgiv dig selv i stedet for at fodre selvrasen, der kun vil vokse næste gang du vakler. I stedet for at lægge energien i, hvor meget du mangler at være kærlig og venlig, brainstorm hvordan man reagerer bedre næste gang – skaber positivitet ud af en negativ situation.

behandle dig selv som du ville behandle andre

den nederste linje er, at når vi er i stand til at elske os selv som vi er, tilgive vores fejl og behandle os selv med venlighed, bliver det lettere at øve ahimsa med andre væsener. En god intern vane understøtter en god ekstern. Når du tilgiver dig selv for at blive vred, skal du tænke på en anden, hvis vrede du kan tilgive. Hvis du er mere tålmodig med dig selv, vil du opdage, at det at vente i en linje i købmanden ikke irriterer dig så meget. Erkend, at vi alle er bare mennesker, forsøger at gøre vores bedste. Som BKS Iyengar siger, “denne kærlighed omfatter al skabelse, for vi er alle børn af samme .”At øve ahimsa støtter ethvert væsen på planeten i at blive deres bedste. Herunder dig selv.