Articles

Fordele og ulemper ved tandblegning: er det en god ide?

det er nemt at forstå appellen af tandblegning. Når alt kommer til alt, hvem vil ikke have hvidere, lysere tænder? Men uden at forstå fordele og ulemper ved tandblegning kan det være svært at træffe en informeret beslutning om, hvorvidt man skal hvidte eller ej. Her er fakta om tandblegning, så du kan beslutte, om det er det rigtige valg for dig.

Hvad er tandblegning?

tandblegning er en almindelig procedure inden for kosmetisk tandpleje, der bruger blegningsprodukter (generelt indeholdende brintoverilte eller carbamidoverilte som blegemidler) for at få dine tænder til at se hvidere og lysere ud. Din tandlæge kan blege dine tænder på kontoret, eller du kan vælge derhjemme kridtning produkter såsom geler og strimler.

fordele ved tandblegning

fordelene ved at blegge dine tænder er hovedsageligt kosmetiske. American Academy of Cosmetic Dentistry rapporterer det 96 procent af voksne mener, at attraktive smil gør medlemmer af det modsatte køn mere tiltalende, og 74 procent af voksne synes, at uattraktive smil hindrer beskæftigelsessucces. Den tillid, der ofte kommer med et hvidere smil, er en anden vigtig fordel ved at blegge dine tænder.

potentielle risici og bivirkninger

tandblegning kan forårsage flere bivirkninger. Tandfølsomhed og tandkødsirritation kan forekomme. Cleveland Clinic bemærker dog, at tandkødsirritation normalt er forårsaget af dårligt passende blegebakker (snarere end selve blegemidlet), og følsomhed og vævsirritation forsvinder ofte inden for en til tre dage efter afslutningen af behandlingen.

en 2014-gennemgang rapporterer, at stærke blegemidler kan forårsage forbrændinger af blødt væv (tyggegummi), en brændende fornemmelse i halsen og en urolig mave. Gennemgangen bemærker også, at der stadig er kontroverser om, hvorvidt tandblegning påvirker tændernes fysiske struktur, herunder emaljen.

er det sikkert?

når producentens anvisninger følges korrekt, er overilte-baserede tandblegemidler sikre, ifølge en 2015-gennemgang. Sådanne hvidtekalk produkter omfatter kridtning skylninger, tandpastaer, strimler, geler, bakke-baserede blegemidler og in-office kridtning behandlinger. Gennemgangen anbefaler, at tandblegning skal overvåges af en oral sundhedsudbyder for at reducere mulige risici og maksimere blegningsresultater. American Dental Association (ADA) anbefaler også at blegne dine tænder først efter konsultation med en tandlæge for at sikre, at det passer godt til dig.

Hvornår skal man undgå det

mens tandblegning har kosmetiske fordele, er det ikke for alle. Tandblegning kan ofte være dyrt og fungerer ikke på alle typer misfarvning af tænder. ADA bemærker, at blegemidler ikke er effektive på finer, fyldninger, kroner og hætter og sandsynligvis ikke vil fungere for misfarvning, der er brun, grå eller forårsaget af skade eller medicin. Derfor er det vigtigt at tjekke med din tandlæge, før du bruger penge på tandblegningsprodukter.

hvor ofte skal jeg hvidte?

blegning af dine tænder øger for ofte risikoen for negative bivirkninger, såsom tandfølsomhed og skade på tandemalje og tandkød. Men der er ingen officiel retningslinje for, hvor ofte blegning kan udføres sikkert. Derfor er det vigtigt at få din tandlæge anbefaling og altid følge produktinstruktionerne. Nogle mennesker bemærker, at hvidheden falmer efter kun en måned, mens andre kan gå et år, før de har brug for en anden hvidtekalk.

Bottom Line

at kende fordele og ulemper ved tandblegning hjælper dig med at afgøre, om det passer godt til dig. Når de anvendes korrekt, anses tandblegningsprodukter for at være sikre, men de er ikke effektive til alle typer pletter. Kontroller altid med din tandlæge inden blegning.