Articles

design af udtrækkelige tage til multifunktionsstadioner

Stadia-tage er komplekse strukturer, der kræver en betydelig arkitektonisk og teknisk indsats. Mange moderne stadion tage er optrækkelige, fordi dette skaber maksimal fleksibilitet; dog optrækkelige tage præsentere deres eget sæt af unikke udfordringer. I denne artikel, Aurecon udforsker det vellykkede design af disse tage for at maksimere både fanoplevelse og meget vigtigt investeringsafkast.

definition af udtrækkelige tage

tidligere var mange populære, multifunktionelle stadiatage simpelthen kuplede. I dag er udtrækkelige tag-den næste generation af tagsystemer-konvertible og kan åbnes for at lade solen skinne ind på gode vejrdage og lukkes under dårligt vejr. Dette giver fleksibilitet til at skabe det krævede niveau af vejrbeskyttelse, samtidig med at der opretholdes optimale legeforhold, blæseroplevelse og betingelser for naturligt græs at vokse. udtrækkelige tage kræver smart design, fordi de skal kunne flytte hundredtusindvis af kilo stål, glas, beklædning og loftmateriale og mekaniske og elektriske tjenester i løbet af få minutter. Meget få udtrækkelige tagstadioner er ens, og hver har deres egen støtte, trækkraft og kontrolsystemer, der gør det muligt for tagpladerne sikkert og pålideligt at folde tilbage, trække eller glide fra toppen af hinanden for at udsætte det område, de dækker.

Margaret Court Arena
Margaret Court Arena, Australien

forretningssagen for udtrækkelige tag

opbygning af en solid forretningssag for et udtrækkeligt tag er nøglen. Kunder og udviklere skal nøje afveje arven fra et stadion – med andre ord, hvad vil stadionet blive brugt til, efter at en prestigefyldt begivenhed er gået?

udtrækkelige tage sikrer, at et stadion kan bruges til formål udover sportsbegivenheder, såsom koncerter, udstillinger og forestillinger. Denne fleksibilitet i Stadion brug hjælper med at opbygge en business case for at investere i et udtrækkeligt tag.

en anden fordel er at sikre, at spil, arrangementer og udstillinger ikke aflyses på grund af dårligt vejr.

Fans og tilhængere deltager ikke i begivenheder, hvis de ved, at de bliver våde. Takket være udtrækkelige tage kan begivenheder fortsætte som planlagt uanset vejrforholdene. Ventilatoroplevelsen og miljøet, hvor fans oplever sportsbegivenheder, er langt bedre, når det drejer sig om et udtrækkeligt tag. Dette er en del af den finansielle forretningssag for at vælge et udtrækkeligt tag.

mange af de populære kuplede stadioner, der blev bygget i 1960 ‘erne og 1970’ erne, krævede kunstgræs, da de lukkede strukturer ikke ville tillade tilstrækkeligt solskin til naturligt græs at vokse. Udtrækkelige tag har været en spilskifter, da de skaber et bedre miljø for naturligt græs under de åbne forhold. i projekter som f.eks. stadion i London åbnes udtrækkelige tagpaneler over stande på tre sider, der letter græsvækst samt forbedrer kvaliteten af udsendelse udefra på grund af eliminering af store skygger, der kastes på spillereglerne. Dette er andre facetter af business case, der tvinger sportsstadionudviklere til at investere i udtrækkelige tage.

Vembley
Vembley Stadium, England

overvinde begrænsningerne af stadiontag

i mange tilfælde giver et stadiontag god forretningsmæssig mening for udviklere, men disse tag er også et dobbeltkantet sværd. På store stadioner, hvor de hovedsageligt bruges til både sportslige og ikke-sportsbegivenheder, beskytter tagene tilskuerne mod miljøeffekter som sol, regn og vind.

men mens taget giver ly og et behageligt miljø for tilskuere, skaber det en stor skyggeeffekt, der kan påvirke for eksempel i en fodboldbane, græs og græsvækst. Dette skaber en catch – 22 for ejere og operatører, fordi beskyttelse af tilskuere mod barske miljøeffekter i det væsentlige hindrer luften og sollyset, der skal komme til græsset for at sikre dets vækst og levetid.

overvinde disse for at nå frem til en effektiv, effektiv og dynamisk Udtrækkelig tagløsning kræver betydelige input fra arkitekter, ingeniører, ejere og operatører. Bare nogle af de løsninger, Aurecon tilbyder udviklere, inkluderer følgende:

gennemsigtige tag

tilføjelse af gennemskinnelighed til et udtrækkeligt tag giver et lysniveau til græsset, der kan lette væksten. Mens tagpladen og panelerne kan være gennemskinnelige, er effekten imidlertid begrænset på grund af det faktum, at der stadig skal oprettes en struktur til at bære tagdækningen. Forsyth Barr Stadium i Dunedin er verdens eneste permanent overdækkede stadion med en naturlig græsplæne.

det blev officielt åbnet i August 2011 i tide til 2011 Rugby verdensmesterskab. Det er blevet indvarslet med udbredt ros for sin store atmosfære og funktionalitet. Det var et visionært projekt. Gennem hele stadionets planlægningsfaser sørgede klienten (Carisbrook Charitable Stadium Trust) og projektteamet for, at græsset forblev i spidsen for designet i denne ‘hele stadion’ – løsning. Stadionet blev bygget omkring græsset snarere end omvendt. Den største udfordring for designteamet var at vokse stærkt, sundt græs under et fast tag lavet af ethylentrafluorethylen (ETFE). Aurecon ingeniører og modellers gået sammen med græstørv eksperter stadion arkitekt og foretog strenge undersøgelser ved hjælp af en test rig over en periode på to år for at forstå virkningerne af ETFE på græs vækst under kontrasterende sæsonbetonede forhold for at sikre banen ville være af den høje standard, der kræves for internationale sportsbegivenheder.

tilbagetrækning af tag for at udsætte græs for sollys

en anden mulig løsning til at lette en sund tonehøjde er at trække taget tilbage over tribunerne, når vejret er godt. F. eks.er der optrækkelige tagpaneler, der åbner over stande på tre sider, der udsætter græsset for sollys, når det er nødvendigt. Aurecon foretog strukturteknik af buen og taget, hvilket krævede brug af avanceret strukturteknik for at opnå 315 meter spændbue og elegant proportioneret tagkonstruktionsdesign. Med nordsiden dækket af det faste tag bevæger syv uafhængigt drevne tagpaneler sig i en parallel bevægelse mod syd for at åbne over de østlige, vestlige og sydlige stande. Dette giver en næsten skygge-fri spilleregler.

supplerende naturligt lys med vækstlys

alle vejrarenaer giver en ideel løsning, fordi de kan bruges til underholdningsformål, når de er helt lukkede. Akustikken er god, og den nødvendige grad af husly er til rådighed for folk, der deltager i arrangementet. I dette tilfælde skaber de udtrækkelige tage den fleksibilitet, som de fleste udviklere har brug for med hensyn til at give ly. Et slående eksempel på en fuldt Udtrækkelig tagkonstruktion er Melbournes 55 000 sæde Etihad Stadium. Den naturlige græstørv holdes i en sund tilstand gennem den store åbning af taget, men der er dele af græsset, der forbliver skyggefulde, når taget er åbent. Som en del af torvstyringsprocessen bruges lokaliserede “vækstlys” til at supplere dagslyset.

Teda
Teda Fodboldstadion, Kina

design med fremtiden i tankerne

mens stadiondesign ofte er drevet af et kortvarigt behov for at sætte scenen for en bestemt begivenhed som OL, skal strukturens bæredygtige arv overvejes. Fremtidssikring af et stadion betyder at tænke fremad om den vedligeholdelse, som stadioner kræver, og hvordan investeringen kan maksimeres til fremtidige begivenheder.omhyggelig planlægning og Out-of-the-boks tænkning hjælper arkitekter og ingeniører designe ud over prestige begivenheder, opfylde kundens krav og samtidig skabe en struktur, der vil maksimere stadionets brug i fremtiden. For eksempel ville design af en basisstruktur, der kan rumme et fremtidigt udtrækkeligt Tag, være meget mere økonomisk end at styrke stadionstrukturen for at kunne bære belastningerne af et udtrækkeligt tag. Tilføjelse af mere areal eller ændring eller styrkelse af taget for at imødekomme tungere vindbelastninger på et senere tidspunkt kan være meget dyrt, så den primære struktur skal designes til at håndtere potentielle fremtidige behov. Aurecon råder kunderne til at overveje deres holistiske fremtidige behov og designe de nødvendige bestemmelser for at imødekomme fremtidige behov i basisstrukturen. Effekten på fast tagbeklædning, vandtætningsproblemer, adgang, sikkerhed og fremtidig vindbelastningskapacitet skal alle redegøres for under det oprindelige design.

at finde den rigtige løsning med hensyn til let tagdesign, der kan håndtere tunge vindbelastninger samt imødekomme fremtidig ekspansion, kræver omhyggelig analyse og samarbejde mellem klienter, arkitekter og ingeniører.

overvinde konstruktionsevne

Konstruktionsevne er en anden vigtig overvejelse, fordi stadioner skal bygges sikkert, økonomisk og på mindst mulig tid. Enhver midlertidig konstruktion til stadion eller understøttende konstruktion af taget vil skabe et niveau af forstyrrelse og risiko. For at minimere den involverede risiko skal byggeriets rækkefølge planlægges, og de valgte midlertidige arbejder skal overvejes nøje for at sikre, at de er sikre og økonomiske.

for at opnå en ‘prop-fri’, hurtig og sikker metode til konstruktion til RAC Arena (tidligere Perth Arena), taget, inklusive alt FAST og bevægeligt stålværk, og al beklædning og tjenester, hvor de er konstrueret fuldt ud på jordoverfladen og vinket i position i en hurtig 2 timers drift. 2 500 tons (2 500 000 kg) fuldt beklædt og serviceret ståltag, større end størrelsen på en fuld fodboldbane, blev løftet 23 m i højden.

RAC Arena
RAC Arena, Australien

kendskabet til konstruktionsproblemer er kritisk i design af langspændte tag af alle typer. Taget på Ekspresbaneforbindelsen Vestkønsterminalen i Hong Kong er for eksempel meget komplekst. Terminalen er en større cross boundary transport multi-platform projekt, der omfatter en togstation, jernbaneforbindelse og under jorden terminal, der fungerer som en port til Hong Kong. Aurecon fik til opgave at erektionsanalyse og geometrikontrol af ståltagkonstruktionen til udviklingen, og teamet af konsulenter måtte sikre, at tagstålværket ikke blev overbelastet under opførelsen.

for at opnå dette måtte både den buede tagkonstruktion og de skrå søjler understøttes midlertidigt i de forskellige faser af tagkonstruktionen. De midlertidige arbejder skulle imidlertid fjernes så hurtigt som muligt for at tillade andre byggeaktiviteter at fortsætte. Dette krævede en meget detaljeret analyse og design af byggesekvensen.