Articles

der er en mystisk kilde til ilt i Mars’ atmosfære, og ingen kan forklare det

Der er noget mærkeligt om ilt i atmosfæren over Mars’ Gale krater: dens niveauer svinger dramatisk som årstiderne ændrer sig. Og denne mystiske iltcykling kan ikke forklares med nogen kendt Kemi, en ny undersøgelse fundet.

Gale Crater er en 96 kilometer bred (154 kilometer) depression, der blev skabt af et meteor crash 3,5 milliarder til 3.8 milliarder år siden. NASAs Curiosity rover har udforsket krateret siden 2012, da det landede ved foden af Mount Sharp, et kæmpe bjerg i hjertet af krateret, ifølge NASA.

i de sidste tre Martian-år (over fem jordår) har roveren indåndet luften over Gale-krateret og analyseret atmosfæren ved hjælp af et instrument kaldet Sample Analysis at Mars (SAM), som er en del af et bærbart kemilaboratorium, sagde NASA-embedsmænd i en erklæring.

relateret: fotos: Gale krater på Mars

Sam bekræftede, at 95% af Mars’ atmosfære består af kulsyre (CO2), og de andre 5% er en kombination af molekylært nitrogen (to nitrogenatomer bundet sammen), molekylært ilt, argon og kulilte. SAM fandt også, at når CO2-gas fryser ved polerne i løbet af den martiske vinter, falder hele planetens lufttryk. Når CO2 fordamper i de varmere måneder, stiger lufttrykket igen. Argon og kvælstof stiger og falder forudsigeligt, afhængigt af hvor meget CO2 der er i luften.

Men da SAM analyserede iltniveauerne i krateret, var resultaterne mystificerende: iltniveauerne steg meget højere end forventet — så meget som 30% af dets basisniveauer i foråret og sommeren — og faldt derefter til niveauer lavere end forudsagt om vinteren.”vi kæmper for at forklare dette,” sagde hovedforfatter Melissa Trainer, en planetarisk videnskabsmand ved NASAs Goddard Space Flight Center i Maryland, i erklæringen. “Det faktum, at iltadfærden ikke kan gentages perfekt hver sæson, får os til at tro, at det ikke er et problem, der har at gøre med atmosfærisk dynamik” eller fysiske processer, der sker i atmosfæren, såsom nedbrydning af molekyler. Alle de mulige forklaringer, de kom op med faldt kort.

snarere ,” det skal være en kemisk kilde og synke, som vi endnu ikke kan redegøre for,” tilføjede hun.

dette puslespil minder om et lignende mysterium om metan niveauer i krateret: SAM fandt tidligere, at de typisk umærkelige niveauer af metan undertiden stiger med omkring 60% om sommeren og falder på andre tilfældige tidspunkter af ukendte årsager.”vi begynder at se denne fristende sammenhæng mellem metan og ilt for en god del af Mars-året,” sagde Sushil Atreya, professor i klima-og rumvidenskab og teknik ved University of Michigan i Ann Arbor, i erklæringen. “Jeg tror, der er noget ved det.”Men ingen ved, hvad det “noget” er endnu, tilføjede han.både ilt og metan kan produceres biologisk (såsom af mikrober) og Geologisk (såsom af vand og klipper), og forskere ved ikke, hvilken proces der kan producere de overskydende elementer. Men til skuffelse for fremmede jægere er det mere sandsynligt, at overskydende ilt og metan er resultatet af en geologisk proces, ifølge erklæringen. I øjeblikket er den mest sandsynlige kilde til overskydende ilt den martiske jord, rapporterede holdet. Men selvom det er tilfældet, har de ingen anelse om, hvad i jorden frigiver så meget ilt i atmosfæren.

resultaterne blev offentliggjort Nov. 12 i Journal of Geophysical Research: planeter.

  • fotos: Røde Planet synspunkter fra Europas Mars Ekspres
  • de 6 mest sandsynlige steder at finde fremmede liv
  • dette er de sidste fotos NASAs Opportunity Rover tog på Mars

oprindeligt offentliggjort på .

vil du have mere videnskab? Få et abonnement på vores søsterpublikation “Sådan fungerer det” magasin, for de seneste fantastiske videnskabsnyheder. (Billede kredit: Future plc)

Recent news

{{ articleName }}