Articles

Bisarre nye dinosaur arter legede en mystisk ‘sejl’ på ryggen

forskere har fundet en ny art af dinosaur med en spændende vedhæng: en “sejl” på ryggen.

i livet stak en højderyg op fra denne planteædende Dinosaurs rygsøjle og dannede det såkaldte sejl.

forskere er endnu ikke sikre på, hvilket formål denne unikke funktion kunne have tjent til dinosauren. Kunne det have hjulpet dyret med at regulere sin kropstemperatur? Var det ekstra fedtopbevaring? Eller brugte dinosauren stolt dette sejl til visning?

forskere beskriver den nye dinosaurart, Morelladon beltrani, i et papir, der blev offentliggjort onsdag i tidsskriftet “PLOS ONE.”

da den strejfede rundt på jorden for omkring 125 millioner år siden, stod Morelladon lidt over otte meter høj og strakte sig næsten 20 meter lang. Dyret ville have været betragtet som mellemstort blandt lignende dinosaurer på det tidspunkt.

få de Skærmhistorier, du holder af, leveret til din indbakke.

ved at tilmelde dig accepterer du vores Privatlivspolitik.

forskere opdagede et delvis skelet Morelladon, som de beskriver i det nye papir. Fossilerne er hovedsageligt ryghvirvler og bækkenben.

ryghvirvlerne tippede forskere til dyrets sejl. De fandt aflange rygmarvsben, der ville have udstødt lodret fra dinosaurens ryg og dannede funktionen.

“det er svært at vide, hvad der er hovedfunktionen eller formålet med denne høje neurale rygsøjle,” fortæller studieforfatter Fernando Escaso Christian Science Monitor i en samtale. Dr. Escaso foreslår, at sejlet er relateret til termoregulering for at holde dyrenes kroppe ved en sund temperatur. Men, siger han, måske er det mere som en kamel pukkel og opbevarer ekstra fedt til dyret i perioder med lav fødevareforsyning.

“men vi har ikke direkte beviser,” siger han. “Vi har kun knoglerne. Vi har ikke fedt, vi har ikke væv.”Paul Sereno, en paleontolog ved University of Chicago, som ikke er forbundet med undersøgelsen, siger i en samtale med skærmen, at det nye dyrs sejl sandsynligvis er forbundet til visning. Dr. Sereno, der har studeret en anden sejlstøttet dinosaur, Spinosaurus, i vid udstrækning, forklarer, at den nye art sandsynligvis pustede sejlet op på en eller anden måde for at virke større, mere attraktiv for kammerater. Sporene, siger han, kommer fra de andre dinosaurer, der bor i samme region på samme tid.

Morelladon boede sandsynligvis sammen med nogle lignende slægtninge i Europa. Forskerne rapporterer, at Morelladon sandsynligvis lignede Iguanodon bernissartensis og Mantellisaurus atherfieldensis, blandt andre fundet i hele Europa. Iguanodon var en af de mest succesrige dinosaurer i sin tid og spredte sig over store dele af kloden. Selv i vores tid opnåede dinosauren berømmelse, da hoveddinosaurkarakteren i Disneys 2000-film, “Dinosaur”, blev afbildet som en Iguanodon.Escaso siger, at Morelladon sandsynligvis lignede sin filmstjernefætter. Iguanodon var større, strækker sig til en voksen længde på omkring 33 fødder, gik både på alle fire og lige på bagbenene alternativt, og havde en bred, stiv hale. Spikes menes at have udstødt som tommelfingre af dyrets tre hovedfingre.

men Iguanodon havde ikke et sejl. Og derfor siger Sereno, at Morelladons sejl sandsynligvis var til udstillingsformål.

“de blomstrede uden det,” siger Sereno om Iguanodons og Morelladons andre slægtninge. Morelladon ” sidder lige blandt en hel flok dyr, der ikke har disse høje rygsøjler,” siger han. “De har en dejlig robust rygrad, men de bruger ikke deres rygrad” på denne måde.

da dette nye papir tjener som den første beskrivelse af Morelladon, forventer Escaso yderligere forskning for bedre at evaluere artens betydning og sejl. For nu siger han, at det vigtige er, at Morelladon indikerer, at der var bemærkelsesværdig mangfoldighed blandt disse lignende dinosaurer under det tidlige kridt.

denne nye dinosaurart antyder, at “der var en vigtig stigning i mangfoldigheden af denne slags dinosaur, og det var sandsynligvis det mest almindelige og dominerede miljøet i løbet af denne tid,” siger Escaso.

“Vi ved, at sandsynligvis i Jurassic, flere millioner år ældre, var hovedøkosystemet beboet af sauropoder, langhalsede dinosaurer,” siger han. “Men under kridtet tror jeg, at denne slags dinosaursamfund var den vigtigste.”

udfyldning af oplysninger om nye dyrearter “er at fuldføre livets historie på jorden,” siger Escaso.

fundet af Morelladon kommer midt i en flurry af dinosaur-relaterede opdagelser. For nylig snublede forskere over et spor af dinosaurfodspor i Skotland, og i sidste uge blev en ny dinosaurart, der betragtes som en gammel Triceratops-fætter, beskrevet fra en opdagelse i Kina.

“vi navngiver dinosaurer i et tempo hurtigere end nogensinde,” siger Sereno. “Dette er en dinosaur renæssance.”