Articles

Appalachian Mountains

Monongahela National Forest; foto taget fra skråninger af Back Allegheny Mountain ser øst

Appalachian Mountains er et stort system af nordamerikanske bjergkæder. De ligger delvist i Canada, men for det meste i USA og danner et område fra 150-500 kilometer (ca. 90 til 300 miles) bred, kører 2.400 km (1.500 miles) syd og vestpå fra nyfundne og Labrador i Canada til det centrale Alabama i USA, med foden i det nordøstlige Mississippi. Den nordligste del af fastlandet slutter ved gasp-halvøen. Appalacherne er nogle af de ældste bjerge på planeten, forud for dannelsen af det nordamerikanske kontinent. Bjergkædesystemet er opdelt i en række intervaller, hvor de enkelte bjerge i gennemsnit har en højde på 900 m (3.000 fod). Den højeste af gruppen er Mt. Mitchell i North Carolina på 2.037 m (6.684 fod), som er det højeste punkt i USA øst for Mississippi-floden såvel som i hele det østlige Nordamerika.

udtrykket Appalachia bruges til at henvise til forskellige regioner forbundet med bjergkæden. Mest bredt henviser det til hele bjergkæden med sine omkringliggende bakker og den dissekerede plateau-region. Imidlertid, udtrykket bruges ofte mere restriktivt til at henvise til regioner i det centrale og sydlige Appalachian Mountains, normalt inklusive områder i staterne Kentucky, North Carolina, Tennessee, Virginia, og vest Virginia, og undertiden strækker sig så langt syd som det nordlige Georgien og det vestlige South Carolina, så langt nord som Pennsylvania, og så langt vest som det sydøstlige Ohio. I denne forstand er det også kommet til at betegne i det fælles sind en region, der er økonomisk underudviklet og har modtaget betydelig føderal regeringsfinansiering.Appalacherne har spillet en vigtig rolle i den amerikanske historie. Længe en naturlig barriere for vestudvidelse af europæiske koloniale indvandrere, bjergene var et krigsteater under fransk og indisk krig, Den amerikanske Revolution, og mest fremtrædende, den amerikanske borgerkrig. De er kendt for deres økologiske mangfoldighed og betagende naturlige skønhed. Den berømte naturbeskyttelse John Muir beskrev North Carolina-bjergene og kløfterne som “det fineste i Amerika af sin art” og “hele Himmelens ansigt kommer til jorden.”Bjergkæden er en favorit destination for ferierende. Great Smoky Mountain National Park, på grænsen mellem Tennessee og North Carolina, er den mest besøgte nationalpark i nationen med mere end ni millioner årlige besøgende.

Mt. Mitchell er det højeste punkt i det østlige Nordamerika

navn udtale og oprindelse

den primære standard for området er med en lang A, som “A-puh-LATE-chun.”I de nordlige dele af bjergkæden udtales det” appal-ay-shuhn.”En alternativ udtale med en kort A (“A-puh-LATCH-un”) bruges ofte øst for området i Piemonte-regionen i Carolinas. Den korte a-udtale bruges, når der henvises til Appalachian State University i North Carolina. Det viser sig, at den korte-a-version, der bruges af et mindretal, uden tvivl er den rigtige måde at sige det på.da den spanske opdagelsesrejsende og hans besætning udforskede Floridas kyst i 1528, fandt de en indiansk by med et navn, de translittererede som apalachen (“ah-PAH-lah-Chen”). Dette navn og dets korte udtale blev anvendt på en nærliggende vandmasse, nu stavet Apalachee Bay, til Apalachicola-floden og Apalachicola Bay, og til byen kendt som Apalachicola, Florida. Ordet “Apalachen” blev også anvendt på et indre bjergkæde, og gennem tiden blev det anvendt på hele området, og dets stavemåde blev ændret. Selvom long-a-udtalen for bjergkæden er standard, er den i strid med dens oprindelse.

regioner

Appalachian provinser i USA – USGS

hele Appalachian-systemet kan opdeles i tre store sektioner: den nordlige strækker sig fra Nyfund til Hudson-floden; Den Centrale, fra Hudson Valley til den nye flod i Virginia og vest Virginia; og den sydlige, fra den nye flod sydpå.de mest kendte områder i den nordlige del er de hvide bjerge i Hampshire og de grønne bjerge i Vermont. Den centrale region er især kendt for Berkshires i Massachusetts, Catskill Mountains i Pennsylvania, Poconos i Pennsylvania, Allegheny Mountains, der strækker sig fra Pennsylvania til sydvestlige Virginia, og de næsten parallelle Blue Ridge Mountains, der løber fra Pennsylvania til Georgien. De mest berømte sydlige områder er Cumberland Plateau og Great Smoky Mountains.Adirondack-bjergene betragtes undertiden som en del af Appalachian-kæden, men er geologisk set en sydlig udvidelse af Laurentian-bjergene i Canada.

det dissekerede plateauområde, selvom det faktisk ikke består af geologiske bjerge, kaldes populært “bjerge”, især i det østlige Kentucky og vest Virginia, og mens højderne ikke er høje, er terrænet ekstremt robust. I Ohio og Ny York er noget af plateauet blevet glacieret, hvilket har afrundet de skarpe kamme og til en vis grad fyldt dalene. De glacierede regioner kaldes normalt Bjergland snarere end bjerge.Appalachian-regionen betragtes generelt som den geografiske skillelinje mellem den østlige kyst i USA. og Midtvesten i landet.

skyggefuldt reliefkort over Cumberland Plateau og Valley-and-Ridge Appalachians på Virginia/vest Virginia grænsen

en lang del af Nordamerikas østlige kontinentale kløft følger Appalachian Mountains fra Pennsylvania til Georgien. Før den franske og indiske krig lå Appalachian Mountains på den ubestemte grænse mellem Storbritanniens kolonier langs Atlanterhavet og franske områder centreret i Mississippi basin. Efter konflikten blev den proklamation af 1763 begrænset bosættelse for Storbritanniens 13 oprindelige kolonier i Nordamerika øst for bjergtopmødet (undtagen i den nordlige region, hvor de store søer dannede grænsen). Dette kunne ikke lide meget af mange kolonister og dannede en af de klager, der førte til den amerikanske uafhængighedskrig.

med dannelsen af USA., en vigtig første fase af ekspansion mod vest i slutningen af det attende og det tidlige nittende århundrede bestod af migration af europæisk nedstammede bosættere vestpå over bjergene ind i Ohio Valley gennem Cumberland Gap og andre bjergpas. Erie-kanalen, færdig i 1825, dannede den første rute gennem Appalacherne, der var i stand til at drive store mængder handel.

Appalachian Trail

Bjørnebjergbroen i Ny York er en del af den 140 km lange trek, som stien tager over Ny York State

Appalachian Trail er en del af den 140 km lange trek, som stien tager over Ny York State

Appalachian Trail er en 3.500 kilometer (ca. 2.170 miles) vandresti, der løber hele vejen nord fra Mount Katahdin i Maine til Springer Mountain i Georgien, passerer over eller forbi en stor del af Appalachian-systemet.

stien er i øjeblikket beskyttet langs mere end 99 procent af sin kurs ved føderalt eller statligt ejerskab af jorden eller ved ret til vej. Årligt bidrager mere end 4.000 frivillige over 175.000 timers indsats på stien, en indsats, der stort set koordineres af Appalachian Trail Conservancy organisation.

i løbet af sin rejse følger stien ridgeline af Appalachian Mountains, krydser mange af sine højeste toppe og løber med kun få undtagelser næsten kontinuerligt gennem ørkenen.

den internationale Appalachian Trail er en 1.100 kilometer (ca. 680 mile) vandresti til Canada, der strækker sig nord fra Maine ind i nye provinser. Det er faktisk en separat sti, ikke en officiel udvidelse af Appalachian Trail. En udvidelse af den internationale Appalachian Trail, til nyfundne land, er stadig under opførelse.

Appalachian peaks

Appalacherne har ingen intervaller, der når store højder over de andre. I hvert område stiger topmøderne til temmelig ensartede højder, og ingen når regionen med evig sne. De højeste toppe i nyfundne lande stiger til omkring 1.200 meter (ca. 4.000 fod). I Maine stiger Mount Katahdin til 1.600 meter (5.280 fod). Det højeste topmøde i Hampshires “Presidential Range” strækker sig over 1.900 meter (6.300 fod). Det højeste punkt i Vermont ligger over 1.300 meter (4.300 fod); den øverste højde i Catskills er lidt lavere.selvom bjerge løber i hele det centrale Pennsylvania, når ingen af dem helt 1.000 meter (3.300 fod). Det højeste punkt på Blue Ridge i Virginia ligger over 1.200 m (ca. 4.000 fod), mens der i vest Virginia stiger mere end 150 toppe over 1.200 meter, inklusive Spruce Knob, det højeste punkt i Allegheny-bjergene (omkring 1.450 meter; 4.800 fod). North Carolina har otte toppe, der overstiger 1800 m. Mount Mitchell i Black Mountains er kronen på hele Appalachian-systemet og når en højde på 2.037 meter (6.684 fod). Clingman ‘ s Dome i Smoky Mountains, på grænsen til Tennessee, er 13 meter (43 fod) kortere.Appalachian mountain chain omfatter også plateauer, der skråner sydpå til Atlanterhavet i Ny England, sydøst til grænsen til den østlige kystslette i de centrale og sydlige Atlanterhavsstater og mod nordvest, Allegheny og Cumberland plateauer, der hælder mod de store søer og de indre sletter.

Appalachian rivers

På trods af eksistensen af den store Appalachian Valley løber masterstrømmene på tværs af systemets akse. Det vigtigste vandskel følger en svær kurs, der krydser det bjergrige bælte lige nord for den nye flod i Virginia. Syd for dette punkt går floderne gennem Blue Ridge og højere Unaka-bjergene og modtager vigtige bifloder fra Great Valley. Derfra krydser de Cumberland Plateau i at sprede kløfter og derefter flygte ved hjælp af Cumberland og Tennessee floder til Ohio og Mississippi bassiner, og dermed til Golfen. I det centrale afsnit strømmer floderne, der stiger i eller ud over Dalkanterne, gennem store kløfter kendt som vandhuller til Great Valley og ved sydøstlige baner over Blue Ridge til tidevandsmundinger, der trænger ind i kystsletten. I den nordlige del ligger skillelinjerne på den indre side af det bjergrige bælte, hvor hovedlinjerne for dræning løber fra nord til syd.

Geologi

vidste du det?
fødslen af Appalachian Mountains forud for dannelsen af det amerikanske kontinent

Appalacherne er meget gamle bjerge. Et kig på klipper, der er udsat i nutidens bjerge, afslører aflange bælter af foldede og stødfejlede marine sedimentære klipper, vulkanske klipper, og skiver af det gamle havbund, hvilket giver stærke beviser for, at disse klipper blev deformeret under tektonisk pladekollision. Fødslen af Appalachian ranges, anslået til 680 millioner år siden, markerer den første af flere bjergbygningspladekollisioner, der kulminerede i opførelsen af superkontinentet Pangea med Appalacherne nær centrum. Fordi Nordamerika og Afrika engang var forbundet, er Appalacherne en del af den samme bjergkæde som Atlasbjergene i Marokko og Algeriet.495-440 millioner år siden) satte en ændring i pladebevægelser scenen for den første Paleosoiske bjergbygningsbegivenhed kendt som Taconic orogeny i Nordamerika. Et engang stille område på kontinentalsoklen skiftede til en meget aktiv pladegrænse, da en nærliggende oceanisk plade, Iapetus, kolliderede med og begyndte at synke under den nordamerikanske kontinentale skorpe. Med fødslen af denne nye subduktionssone blev de tidlige appalachere født. Langs den kontinentale margen voksede vulkaner, sammenfaldende med indledningen af subduktion. Thrust fejlende opløftet og skæv ældre sedimentære bjergarter fastsat på den tidligere hylde. Da bjergene steg, begyndte erosion at bære dem ned. Vandløb bar klippeaffald ned ad skråningen for at blive deponeret i nærliggende lavland. Taconic orogeny var bare den første af en række bjergbygningspladekollisioner, der bidrog til dannelsen af Appalacherne.

generaliseret øst-til-vest tværsnit gennem den centrale Hudson Valley region. USGS

Ved slutningen af den Mesosoiske æra var Appalacherne blevet eroderet til en næsten flad slette. Det var først, da regionen blev løftet op under den Cenosoiske æra, at den karakteristiske nuværende topografi dannede sig. Uplift forynget vandløb, som hurtigt reagerede ved at skære nedad i den gamle grundfjeld. Nogle vandløb flød langs svage lag, der definerer folder og fejl skabt mange millioner år tidligere. Andre vandløb nedskåret så hurtigt, at de skærer lige over de resistente foldede klipper i bjergkernen, udskæring af kløfter på tværs af klippelag og geologiske strukturer.Appalachian Mountains indeholder store forekomster af antracitkul såvel som bituminøst kul. I foldede bjerge findes kul i metamorfoseret form som antracit i Kulregionen i det nordøstlige Pennsylvania. De bituminøse kulfelter i det vestlige Pennsylvania, sydøstlige Ohio, østlige Kentucky og vest Virginia indeholder den sedimentære form. Nogle plateauer af Appalacherne indeholder metalliske mineraler som jern og sink.

Flora og Fauna

meget af regionen er dækket af skove, der giver mængder værdifuldt træ, især i Canada og det nordlige Ny England. De mest værdifulde træer til tømmer er gran, hvid fyr, hemlock, enebær, birk, aske, ahorn og bastræ. Bortset fra fyr og hemlock, såvel som poppel, bruges alle disse skove til fremstilling af papir. I de centrale og sydlige dele af bæltet, eg og hickory udgør værdifulde hårde skove, og visse sorter af de tidligere leverer mængder garvningsbark. Tulipantræet producerer et godt klart tømmer kendt som hvidt træ eller poppel, og er også en kilde til papirmasse. I de sydlige dele på Appalacherne bugner både hvid og gul fyr. Mange blomstrende og frugtbærende buske af hedefamilien tilføjer skønheden i de bjergrige distrikter, og rhododendron og kalmia danner ofte uigennemtrængelige krat.

bjørne, vilde katte (gaupe) og ulve hjemsøger Bjergenes fjernere vidde. Ræv og hjorte bugner og findes i mange distrikter, ligesom elg i de nordlige rækker.

indflydelse på historien

I et århundrede var Appalacherne en barriere for den vestlige udvidelse af de britiske kolonier. Kontinuiteten i bjergsystemet, den forvirrende mangfoldighed af dets efterfølgende kamme, de krumme baner og ruhed i dets tværgående passager og en tung skov med tæt undervækst konspirerede alle for at holde bosætterne på de skrånende plateauer og kystsletter. Kun ved hjælp af Hudson-floden og dalene, og omkring den sydlige ende af bjergene var der nemme ruter til det indre af landet. Disse blev længe lukket af fjendtlige indfødte stammer, franske kolonister mod nord og spanske kolonister mod syd.

i det østlige Pennsylvania, Den Store Dal af floden var tilgængelig gennem en bred naturlig Port. Libanon-dalen bosatte tyske Moraviere, hvis efterkommere selv nu bevarer den ejendommelige patois kendt som Pennsylvania Dutch. Disse pionerer var faktisk latecomers til den nye verden tvunget til grænsen for at finde uopkrævede lande. Efterfulgt af kolonister af både tysk og skotsk-irsk oprindelse arbejdede de sig sydpå og besatte snart hele Virginia Valley og den øvre del af Tennessee-bifloderne. I 1755 var hindringen for ekspansion mod vest således reduceret med halvdelen.De Britiske kolonisters forposter var trængt ind i plateauerne Allegheny og Cumberland og truede fransk monopol i intermountain-regionen, og konflikt blev uundgåelig. At gøre en fælles sag mod franskmændene for at bestemme kontrollen over Ohio valley, blev kolonisternes uventede styrke afsløret, og den vellykkede afslutning af den franske og indiske krig udvidede Storbritanniens territorium til Mississippi. Til denne styrke havde den geografiske isolation, der blev håndhævet af Appalacherne, været en vigtig bidragyder. Indeslutningen af kolonierne mellem et hav og en bjergmur førte til den fulde besættelse af kontinentets kystgrænse, hvilket var muligt under eksisterende landbrugsforhold, befordrende for et samfund med formål, en politisk og kommerciel solidaritet, som ellers ikke ville være blevet udviklet. Allerede i 1700 var det muligt at ride med hest eller stagecoach fra Portland, Maine, til det sydlige Virginia, sove hver nat i en behagelig landsby.

i modsætning til denne komplette industrielle besættelse blev det franske territorium besat af en lille og meget spredt befolkning, hvor dens omfang og åbenhed væsentligt tilføjede vanskelighederne ved en omstridt periode. Med hovedparten af denne konkurrence, som de gjorde, var kolonierne under forberedelse til den efterfølgende kamp med hjemregeringen. Uden støtte fra skibsfarten kæmpede de amerikanske hære mod havet med bjergene på ryggen og beskyttede dem mod indianere, der var leagued med briterne. De få bosættelser ud over bjergene kunne sørge for deres eget forsvar i kraft af at være udelukket fra generel deltagelse i konflikten på grund af deres geografiske placering.

før den franske og indiske krig lå Appalachian Mountains på den ubestemte grænse mellem Storbritanniens kolonier langs Atlanterhavet og franske områder centreret i Mississippi basin. Efter den franske og indiske krig begrænsede proklamationen af 1763 bosættelsen for Storbritanniens tretten oprindelige kolonier i Nordamerika øst for bjergtopmødet (undtagen i de nordlige regioner, hvor de store søer dannede grænsen). Selvom linjen blev justeret flere gange for at tage hensyn til grænseopgørelser og var umulig at håndhæve som lov, blev den stærkt oprørt af backcountry bosættere i hele Appalacherne. Proklamationslinjen kan ses som en af de klager, der førte til den amerikanske uafhængighedskrig. Mange grænse bosættere mente, at franskmændenes nederlag åbnede landet vest for bjergene til engelsk bosættelse, kun for at finde bosættelse spærret af den britiske Konges proklamation. De backcountry bosættere, der kæmpede i Illinois kampagne af George Rogers Clark var motiveret til at sikre deres afvikling af Kentucky.

med dannelsen af De Forenede Stater bestod en vigtig første fase af ekspansion mod vest i slutningen af det attende århundrede og begyndelsen af det nittende århundrede af migrationen af europæisk nedstammede bosættere vestover over bjergene ind i Ohio Valley gennem Cumberland Gap og andre bjergpas. Erie-kanalen, færdig i 1825, dannede den første rute gennem Appalacherne, der var i stand til store mængder handel.

  • Brooks, Maurice. 1965. Appalacherne. Houghton Mifflin. ISBN 978-0395074589
  • Caudill, Harry M. 2001. Natten kommer til Cumberlands. Jesse Stuart Foundation. ISBN 978-1931672009
  • Constant, George. 2004. Huler, Peepers og Highlanders: en Appalachian Bjergøkologi. Vest Virginia University Press. ISBN 978-0937058862
  • Frick-Ruppert, Jennifer. 2010. Bjerg natur: en sæsonbestemt Naturhistorie for De Sydlige appalachere. University of North Carolina Press. ISBN 978-0807871164
  • 2000. Hjertets bjerge: Appalachians naturlige historie. Fulcrum Publishing. ISBN 978-1555911393

Credits

ny verdens encyklopædi forfattere og redaktører omskrev og afsluttede artiklen i overensstemmelse med den nye verdens encyklopædi standarder. Denne artikel overholder vilkårene i Creative Commons CC-by-sa 3.0 License (CC-by-sa), som kan bruges og formidles med korrekt tilskrivning. Kredit forfalder i henhold til vilkårene i denne licens, der kan henvise til både bidragydere fra Den Nye Verdens encyklopædi og de uselviske frivillige bidragydere fra . For at citere denne artikel skal du klikke her for en liste over acceptable citeringsformater.Historien om tidligere bidrag er tilgængelig for forskere her:

  • Appalachian_Mountains history
  • Appalachian_Trail history

historien om denne artikel, da den blev importeret til ny verden Encyclopedia:

  • historien om “Appalachian Mountains”

Bemærk: nogle begrænsninger kan gælde for brug af individuelle billeder, der er separat licenseret.