Articles

Fra Chips til dille linjer: alt om revnede tænder

fra Chips til dille linjer alt om revnede tænderdu undrer dig måske, ” hvad har en revnet tand at gøre med endodonti?”Stort spørgsmål! Faktisk har det alt at gøre med endodonti! Du ser, uden brudte, flisede og ødelagte tænder, ville der næsten ikke være behov for rodkanalterapi nogensinde!

Her er nogle af de mest almindelige typer af tandbrud, og hvad kan der gøres ved dem:

revnet tand: Når vi tænker på en revnet tand, taler vi om en revne på kronen, der strækker sig ned mod roden. Hvis revnen endnu ikke har nået papirmassen, kan din tandlæge muligvis redde tanden med en krone. Hvis den har nået papirmassen, kan vi behandle dig med en rodkanal først for at fjerne papirmassen og placere en krone til beskyttelse.

fliset tand: så længe massen ikke er blevet påvirket, kan din tandlæge placere en krone for at fikse din flisede tand.

dille linjer: disse små revner er almindelige hos voksne og findes kun i den ydre emalje. De er ikke et problem og kræver ingen behandling.

brudt Cusp: mange gange vil en gammel påfyldning give plads, og et stykke af tandens tyggeflade vil bryde af. Hvis papirmassen udsættes, udfører vi en rodkanal inden kronen for at fjerne papirmassen og redde tanden.

Split tand: Split helt ned til rødderne, en tand i denne tilstand kan ikke gemmes 100%. Men nogle gange kan en rodkanalbehandling og krone hjælpe med at redde en del af tanden. Ofte startede en splittet tand som simpelthen en revnet tand, hvorfor det er så vigtigt at få pleje tidligt, hvis du har nogen tandskade!

lodret rodbrud: I dette scenario starter bruddet i bunden af tandens rod og strækker sig opad mod kronen. Ofte går de ubemærket, indtil knoglen og tyggegummiet bliver inficeret. Nogle gange er ekstraktion nødvendig. Vi vil dog først kontrollere, om vi kan redde tanden ved at fjerne den brudte del med endodontisk kirurgi.