Articles

forskel mellem kirurgisk stål og rustfrit stål

hovedforskel – kirurgisk stål vs rustfrit stål

rustfrit stål er en type stål fremstillet ved at tilføje krom til en metallegering. Formålet med at blande krom er at forhindre jern i at ilte og ruste. Kirurgisk stål er en klasse af rustfrit stål, som omfatter stål, der anvendes til biomedicinske applikationer. Den største forskel mellem kirurgisk stål og rustfrit stål er, at kirurgisk stål kun har biomedicinske anvendelser, mens rustfrit stål har mange forskellige anvendelser.

nøgleområder omfattet

1. Hvad er kirurgisk stål
– Definition, anvendelse
2. Hvad er rustfrit stål
– Definition, forskellige typer
3. Hvad er forskellen mellem kirurgisk stål og rustfrit stål
– sammenligning af nøgleforskelle

nøglebegreber: Austenitisk rustfrit stål, dupleks rustfrit stål, ferritisk rustfrit stål, martensitisk rustfrit stål, metallegering, molybdæn, rust, rustfrit stål, Stål, kirurgisk stål

forskel mellem kirurgisk stål og rustfrit stål - sammenligningsoversigt

Hvad er kirurgisk stål

kirurgisk stål er en type rustfrit stål, der bruges til kun at producere genstande, der kræves til operationer. Det er en kvalitet af rustfrit stål, der har biomedicinske anvendelser. Der findes flere forskellige typer rustfrit stål afhængigt af den kemiske sammensætning. Blandt disse typer anvendes austenitisk og martensitisk som kirurgisk stål.

hovedforskel - kirurgisk stål vs rustfrit stål

Figur 1: kirurgisk rustfrit stål bruges til at producere kirurgiske genstande.

de mest almindelige typer af kirurgisk rustfrit stål er sammensat af omkring 2-3% af molybdæn. Dette er nyttigt i korrosionsbestandighed. Dette stål kan bruges både i industrier og i operationer.Austenitisk er den mest svejse-stand rustfrit stål. Det bidrager til den største del af rustfrit stål på stålmarkedet. Martensitisk stål er en anden type rustfrit stål, der har omkring 20% krom.

Hvad er rustfrit stål

rustfrit stål er en type stål, der består af jern og krom. Det betragtes som en metallegering. 10% krom blandet med jern. De andre metalelementer, der findes i rustfrit stål, er nikkel, molybdæn, titan og kobber. Ikke-metaltilsætninger inkluderer hovedsageligt kulstof.

formålet med at blande krom er at forhindre jern i at ilte. Dette undgår rust af stål og giver en korrosionsbestandighed egenskab til stål. Chrom gør et iltet lag på overfladen af stålet, som kaldes “passivt lag.”Dette forhindrer jern i iltning. Det er dog ikke fuldt modstandsdygtigt over for korrosion, især under forhold som højt koncentreret saltvand.

da to metaller blandes sammen, er rustfrit stål meget stærkt. Men det er dyrt sammenlignet med andre typer stål. For at blande de to metaller er det vigtigt, at metallerne skal være i smeltet tilstand. Ellers ville en ensartet blanding ikke forekomme. Derefter efterlades stål for at afkøle og hærde. Senere vaskes overfladen af rustfrit stål med en syre for at fjerne enhver urenhed.

forskel mellem kirurgisk stål og rustfrit stål

figur 2: køkkenartikler er lavet af rustfrit stål.

den mest ønskede egenskab af rustfrit stål er dens korrosionsbestandighed. I modsætning til normalt stål undergår det ikke korrosion, og derfor er rustning fraværende. Denne egenskab gør det nyttigt i produktionen af køkken-og sundhedsprodukter, fordi det er sikkert at blive brugt i fugtige omgivelser. Det har også en høj varmebestandighed, hvilket gør den velegnet til produktion af køkkenartikler. Rustfrit stål har et mere attraktivt udseende end normalt stål. Ifølge deres egenskaber er rustfrit stål også opdelt i undergrupper som følger.rustfrit stål

 • rustfrit stål
 • Martensitic rustfrit stål

 • ferritisk rustfrit stål
 • Austenitisk rustfrit stål
 • Austenitisk rustfrit stål
 • Austenitisk rustfrit stål er den mest svejse-stand rustfrit stål. Det bidrager til den største del af rustfrit stål på stålmarkedet. Ferritisk rustfrit stål består af spormængder af nikkel, krom og kulstof. Dette stål har god duktilitet og formbarhed. Martensitic rustfrit stål er en anden type af rustfrit stål, som har omkring 20% af chrom. Dupleks rustfrit stål bruges mest i rørapplikationer.

  forskel mellem kirurgisk stål og rustfrit stål

  Definition

  kirurgisk stål: kirurgisk stål er en type rustfrit stål, der bruges til at fremstille genstande, der kræves til operationer.

  rustfrit stål: Rustfrit stål er en type stål, der består af jern og krom.

  anvendelse

  kirurgisk stål: kirurgisk stål har kun biomedicinske anvendelser.

  rustfrit stål: Rustfrit stål har mange anvendelser, herunder produktion af køkkenartikler mv.

  typer

  kirurgisk stål: Kirurgisk stål omfatter Austenitisk rustfrit stål og martensitisk rustfrit stål.

  rustfrit stål: Rustfrit stål fås i forskellige typer som dupleks, martensitisk, ferritisk og austenitisk.

  konklusion

  kirurgisk stål er en type rustfrit stål. Den største forskel mellem kirurgisk stål og rustfrit stål er, at kirurgisk stål kun har biomedicinske anvendelser, mens rustfrit stål har mange forskellige anvendelser.