Articles

DSLR-tip til begyndere: Sådan bruges Aperture-priority mode

aperture-top.brug

hvad det er

som du måske forventer, bruger du Blændeprioritetstilstand, når du har brug for at kontrollere størrelsen på den åbning, gennem hvilken lyset bevæger sig for at nå sensoren-normalt for at påvirke dybdeskarpheden-men lad være med at pleje (meget) om lukkertid. Du indstiller den ønskede blænde, og kameraet justerer automatisk lukkerhastigheden for at opretholde den korrekte eksponering.

hvilket rejser spørgsmålet: Hvad er dybdeskarphed? Det er det opfattede område af skarphed mellem nær og fjern objekter. Lav DOF betyder, at der er et meget lille område af skarphed (dvs.motivet er i fokus, og baggrunden er relativt sløret). Nogle kameraer tilbyder nu en Baggrundsdefokuseffekt for at simulere dette. Deep DOF indebærer, at nær og fjern objekter begge er i fokus.

aperture-DOF-eksempel.png
Husk, at elementer på samme brændplan-i dette tilfælde de to øverste skiver-er inden for samme skarphedsområde. Det er kun elementer foran eller bagved, der bliver sløret. Lori Grunin / CNET

For mere information om andre kameratilstande, tjek ” hvad er alle disse kameratilstande til, alligevel?”

Hvem kan bruge det

enhver med et funktionsvælger på deres kamera, fysisk eller virtuel, dSLR, spejlfri udskiftelig linse, avanceret kompakt eller endda en telefon med manuelle kontroller.

Hvornår skal du bruge det

Hvornår skal du bekymre dig mest om blænde?

 • hvis der er en distraherende baggrund, eller du vil understrege emnet på bekostning af baggrundsdetaljer.
 • hvis du vil sikre dig, at flere elementer i scenen er skarpe.
 • i kontrollerede lyssituationer, og når du optager stadig motiver med kameraet monteret på et stativ-som studie-eller arkitektonisk fotografering-og lukkerhastigheden bliver langt mindre vigtig.

Jeg tror, at den sidste situation virkelig er den eneste overbevisende brug af Blændeprioritetstilstand, men din kilometertal kan variere. Bemærk, at du naturligvis skal bekymre dig om blænde, når det kommer til optagelse i svagt lys eller stærkt lys, fordi udvidelse af blænde lader mere lys ind og indsnævring det lader mindre ind. Imidlertid, Jeg finder Blændeprioritetstilstand er en mindre optimal løsning end Lukkerprioritetstilstand under disse omstændigheder, af grunde, jeg dækker i afsnittet ulemper.

Sådan fungerer det

du indstiller blænden, og kameraet beregner resten. Denne erklæring beder imidlertid om den underliggende kompleksitet i forholdet mellem aperture og DOF. I modsætning til lukkerhastighed, som har en ret forståelig årsag og virkning på dine fotos, afhænger effekten af blændeindstillingen, da den påvirker DOF, af dit kameras sensorstørrelse, objektivets brændviddeindstilling og den afstand, du er fra motivet.

blænde-misforstået.png
det mest misforståede aspekt af dybdeskarphed er, at afstanden fra dine emner under mange omstændigheder er så meget, hvis ikke mere end blænden. Lori Grunin/CNET

tag for eksempel de to billeder ovenfor. Optagelse tæt på Shirleys ansigt slører baggrunden pænt ud, men sikkerhedskopiering for at få både Shirley og Ramona i rammen resulterer i en langt mindre sløret baggrund-på trods af at det første billede har en bredere blænde end den anden. Disse blev skudt med Canon EOS 7D, som har en APS-C-størrelse sensor; på et kamera med en større fuldrammesensor ville sløringen være mere udtalt på begge fotos, mens baggrunden med den mindre sensor på en Micro Four Thirds ILC ville være skarpere i begge skud. (Du kan prøve forskellige værdier i en DOF-lommeregner for at se de forskellige forhold, og der er lignende lommeregner-apps til mobile enheder.)

som en side er det derfor, du altid bør tage krav om bredere åbninger, der viser lavere DOF i telefonkameraer og lav-end point-and-shoots med en sten af salt. Sensorerne er så små, at blændens påvirkning er triviel sammenlignet med afstanden fra motivet.

den anden faktor for optagelse i blændeprioritet er den hårde grænse for, hvor høj eller lav en værdi du kan vælge, bestemt af linsen. De kitlinser, der leveres med DSLR ‘er på indgangsniveau og ILC’ er, har en tendens til at have en maksimal blænde på f3.5, og det er kun i deres bredeste vinkel på 16 mm eller 18 mm. hvis du konstant er frustreret over denne blændegrænse, har du muligvis brug for en bedre linse.

Sådan bruges det

nogle kameraer bruger A til at angive blændeprioritet på funktionsvælgeren, mens gammeldags modeller kalder det Av (for blændeværdi). Du skal muligvis trykke på en låseknap for at dreje tilstandsknappen; hvis der ikke er nogen fysisk urskive, normalt mere almindelig med ILC ‘er og avancerede komprimeringer end DSLR’ er, trækker du normalt tilstandsindstillingerne op via en hurtigmenu eller funktionsknap. Hvis du ikke er sikker, skal du konsultere manualen.

Sådan læses indstillingerne: i det mindste er denne del let. På et kamera, der har en hurtig visning skærm er det normalt nummeret ved siden af “F” på displayet. (“F” står for “F-stop” eller “F-nummer”, beregnet af objektivets brændvidde divideret med diameteren af blænden.) Hvis der ikke er noget” F”, er det normalt tallet ved siden af lukkerhastigheden på displayet og vil sandsynligvis vise værdier mellem 1,8 og 32. Hvis de er uden for det område, har du sandsynligvis en rigtig flot linse og forstår allerede disse ting. Mindre tal betyder bredere åbninger, større tal betyder smallere.

ændring af værdien: På kameraer med to drejeknapper, normalt en på forsiden og en på bagsiden, bruger forskellige producenter forskellige konventioner til den primære justeringsskive. For eksempel bruger Canon fronthjulet til at justere blændeværdien i denne tilstand, mens Nikon bruger baghjulet. Kameraer i den nedre ende har generelt kun et opkald, og peg-og-skud bruger undertiden navigationsknapperne.

valg af blænde: Husk, at hvis du har et forstørrelsesglas med et variabelt blændeområde (betegnet som f.eks.en 18-55mm f3. 5-5.6 linse i stedet for 24-105mm f4), vil den bredeste blænde falde, når du forstørrer ind til teleenden-f.eks.gå fra 18mm f3.5 til 55mm f5. 6-og vende, når du forstørrer ud til vidvinkel. For alt andet end studie-type arbejde, hvis du skal skyde i Blændeprioritetstilstand med et billigt kitobjektiv og ønsker det nærmeste, du kan komme til et sæt-det-og-glem det valg, stemmer jeg for f5.6, i det mindste i godt lys. Det sikrer skarphed i snapshot – kvalitet for de fleste ting, du planlægger at skyde, og forhindrer Blænden i at ændre sig, når du forstørrer. Et alternativ er at indstille det f3.5 (eller hvad det bredeste dit objektiv understøtter) med den forståelse, at det automatisk ændres, når du forstørrer, men det ændres automatisk for at blive indstillet til den bredest mulige blænde for en given brændvidde.

Hvis du vil have maksimal skarphed i hele scenen, og der er masser af lys, så er f8 eller f11 et godt valg. Prøv at holde dig væk fra f16 eller højere på billige linser og små sensorer, da skarpheden har tendens til at falde forbi et bestemt punkt, da andre fysiske love trænger ind.

Hvis du har en hurtig linse, der understøtter åbninger på ca. f2.8 eller bredere, der er nogle advarsler til at skyde vidt åben. For det første, jo bredere du går, jo sværere er det at fokusere præcist; jo mindre skarphedsområdet er, desto vanskeligere er det at holde kameraet fast på det rette punkt. Dette gælder især, hvis du er afhængig af autofokus. Også billige, hurtige linser, som en typisk 50mm f1.8, har tendens til at producere frynser på billederne på deres bredeste.

Du kan normalt finde ud af inden for de første par skud, hvilken indstilling der producerer det ønskede billede. Bare husk:

forøgelse af blændeindstillingen indsnævrer blænden og udvider skarphedsområdet for en given brændvidde og afstand fra motivet.

formindskelse af blænden udvider blænden og krymper skarphedsområdet for en given brændvidde og afstand fra motivet.

de vigtigste indstillinger at overveje

“a” står ikke for “Auto”, men du kan holde fast i mange af de automatiske standardindstillinger i Blændeprioritetstilstand. Du vil måske ændre disse, hvis du stadig er utilfreds med resultaterne.

 • objektivets brændvidde
  Hvis du ikke er i stand til at få den ønskede eksponering ved f.eks.55 mm, fordi dens bredeste blænde er f5.6, kan du prøve at komponere scenen igen, så du kan optage med 18 mm med f3. 5. Har en 18-135 mm f3.5-5. 6, får du for eksempel en bredere blænde (tættere på f4) ved 55 mm end på den kortere linse.
 • lukkerhastighed
  selvom du normalt ikke kan vælge lukkerhastighed, når du er i Blændeprioritetstilstand, tilbyder nogle kameraer et menupunkt til at indstille den lavest valgte lukkerhastighed. Selvom dette kan begrænse dine muligheder, forhindrer det dig i at ende med et væld af slørede, kamerarystne fotos.
 • ISO-følsomhed
  efterhånden som sensorstørrelsen falder, har områder uden for fokus tendens til at blive mere og mere uattraktive; stigende ISO-følsomhed forværrer artefakterne i disse områder. Så hvis du kigger på dine fotos, vil du måske fejle på siden af smallere blænde/slighly dybere DOF eller at skyde med den laveste ISO-følsomhed, der er mulig. Som med Lukkerprioritetstilstand vælger kameraet altid den lavest tilgængelige mulighed, der matcher din valgte blænde, når den er indstillet til Auto ISO. Men hvis du vil bruge det, skal du se, om dit kamera har en menupunkt til at indstille et foreskrevet interval af værdier, det kan vælge imellem. Det er især vigtigt i den høje ende, da de fleste forbrugerkameraer ikke klarer sig meget godt over ISO 6400, uanset hvad deres specifikationer kan indikere.
 • iso-Auto-range-set.JPG
  Indstilling af et interval for ISO-følsomheden kan forhindre dig i at lide artefakt-ridede fotos.
 • måling og eksponeringskompensation
  fordi Blændeprioritetstilstand er designet til at bestemme indstillingerne for, hvad kameraet opfatter som en korrekt eksponering, skal du fortælle kameraet, hvis du vil have noget mørkere eller lysere. Du kan gøre dette enten ved at ændre målemodus-ændre den måde, kameraet beslutter, hvad “korrekt” betyder-eller ved hjælp af eksponeringskompensation, som blot øger eller mindsker lysstyrken med et bestemt beløb, efter at kameraet har valgt. Disse indstillinger bliver vigtige i tilfælde, hvor “korrekt” er for mørkt, som det sker med snescener eller baggrundsbelyste motiver eller for lys, når vigtige detaljer i billedet kan sprænges ud.
 • autofokus
  intet autofokussystem, jeg har brugt, har været i stand til at vælge det rigtige emne til at fokusere på 100 procent af tiden; kun du ved, hvad der er vigtigt i rammen. Mange af fremskridtene inden for autofokus i de sidste par år-især ansigtsgenkendelse – er designet til at kompensere for denne kendsgerning. Så prøv at bruge autofokusindstillinger, der begrænser området, som udvidet autofokus i midtpunktet, hvis det er tilgængeligt, eller autofokus i midtpunktet.

hvad er ulemperne ved Aperture-priority mode?

jeg må indrømme: jeg er ikke en stor fan af denne tilstand og bruger den ikke meget. Hvis jeg vil styre blænde, har jeg en tendens til at hoppe direkte til manuel tilstand; Jeg regner med, at så længe jeg skal tænke meget, kan jeg lige så godt gå hele vejen.

i et kontrolleret, godt oplyst miljø med ringe eller ingen bevægelse-med andre ord tilfælde, hvor lukkerhastighed virkelig ikke betyder noget-blændeprioritet er et fint valg til styring af dybdeskarphed. Under ofte skiftende belysning eller under svage forhold risikerer du dog, at lukkerhastigheden falder lavere end den, du har det godt med at skyde håndholdt. I modsætning til Lukkerprioritetstilstand, hvor kameraet simpelthen undereksponerer, hvis det ikke kan åbne blænden tilstrækkeligt, vil det i blændeprioritet fortsætte med at tabe lukkerhastigheden (medmindre du har indstillet en grænse). Hvis du ikke er opmærksom eller ofte gennemgår dine fotos, er du muligvis ikke klar over, at du har optaget på 1/3 sekund. Undereksponering er noget retablerbar; helt bevægelse – og ryste-slørede fotos er ikke.