Articles

En kort historie om juletræslys

ligesom Bert og Ernie eller svinekød og fennikel blev juletræer og lys lavet til hinanden. Men hvordan blev strengning af et par hundrede blinkende lys på et fyrretræ en normal del af julens glæde?

lav som et træ og kom ind i huset

Nå, det hele startede med Hedningerne. Den rituelle brug af stedsegrønne planter og lys under vinterfester forud for kristendommen. Deres symbolik (livet i vinterens død) må ikke være gået tabt på kristne, der adopterede den hedenske Yule-log og begyndte at bringe stedsegrønne træer ind i deres hjem om vinteren. I det 17.århundrede kombinerede tyskerne de to elementer, og traditionen med at belyse juletræet med stearinlys begyndte (legenden siger, at Martin Luther, inspireret af en stjerneklar juleaften himmel, tændte det første træ et århundrede tidligere, men de første dokumenterede henvisninger til et tændt træ kommer fra 1660).

juletræet kom til USA i begyndelsen af det 19.århundrede med de tysktalende Moraviere (som ofte praktiserede den “puttende” Kurt eller “udklædning” af træet med dekorative ornamenter), der bosatte sig i Pennsylvania og North Carolina. En af de tidligste dokumenterede referencer til et juletræ i Amerika kommer fra en journalpost fra 1821 af Lancaster, Pennsylvania, der så sine venner “på bakken ved Kendricks Savmølle”.juletræer spredte sig hurtigt fra tyske enklaver og blev en etableret del af amerikanske julefester. i 1832 kan Harvard University professor Charles Follen, inspireret af tysk tradition, have været den første amerikaner til at belyse et juletræ, da han dekorerede sit med stearinlys. I 1851 åbnede Mark Carr den første Juletræsdetailvirksomhed, der huggede træer ned i Catskill-bjergene og solgte dem på det amerikanske marked. I 1856 ramte det oplyste juletræ den store tid, da præsident Franklin Pierce havde Det Hvide Hus træ dekoreret med stearinlys.

det stearinlysbelyste juletræ havde til ingen overraskelse nogle problemer. For det første var det svært at holde lysene fastgjort til grenene. Folk forsøgte at fastgøre lyset med en nål, binde lyset til grenen med ledning eller snor og bruge smeltet voks som klæbemiddel. Ingen af disse metoder fungerede meget godt. Heldigvis kom et gennembrud i form af Frederick Artss opfindelse fra 1878: en clip-on lysestage. Men selvom du fik lysene til at blive, var der den lille måde at have et meget stort, varierer brændbart træ i din stue. Folk holdt normalt lysene tændt i højst 30 minutter ad gangen, holdt øje med træet hele tiden og havde altid en spand sand eller vand klar i tilfælde af brand. Selvfølgelig skete der stadig ulykker. Til sidst nægtede en gruppe forsikringsselskaber kollektivt at betale for brande startet af juletræer og begyndte at lægge en “vidende risiko” – klausul i deres politikker.

juletræet, som Bob Dylan, går elektrisk

1st-juletræden 22.December 1882 viste Edvard Johnson-en ven af Thomas Edison og vicepræsident for Edison Electric Light Company—det første elektrisk oplyste juletræ i stuen i hans nye York City hjem (billedet). Træet, drevet af en Edison-generator (Johnson boede i den første del af byen, der blev kablet til elektricitet), indeholdt firs håndforbundne røde, hvide og blå pærer—som ifølge en reporter fra Detroit Post og Tribune, var hver så “store som en engelsk valnød”—og sad på en motoriseret kasse, der drejede den “omkring seks gange i minuttet.”I løbet af de næste par år eksperimenterede Johnson og Edison med og forbedrede Johnsons elektriske trælys. I 1890 tog de dem med på markedet og offentliggjorde en 28-siders brochure om “Edison miniature lamper til juletræer” og placerede annoncer for produktet i populære magasiner.elektriske trælys, som det oplyste træ foran dem, fik national opmærksomhed, da de debuterede i Det Hvide Hus på Grover Clevelands juletræ fra 1895. De fleste mennesker, der ikke var præsident for De Forenede Stater, skulle dog vente på deres egne elektriske trælys. Offentlig distribution af elektricitet var plettet, og de fleste mennesker, der bor uden for større byer, ville have været nødt til at levere deres egen elektriske strøm fra en husholdningsgenerator. Belysning af et gennemsnitligt træ ville også have været uoverkommeligt dyrt for de fleste mennesker. Generatoren, gebyret for ledningsmanden, der skulle aflevere alle lysene på træet, og ledningen og lysene selv ville normalt koste op til $300.

en kylling i hver gryde og et elektrisk juletræ i hver stue

i 1903 kom et gennembrud inden for elektrisk belysningsteknologi, da GE tilbød den første præ-kablede streng af trælys til offentligheden. Lysstrengen, kaldet en” festoon”, bestod af en streng på otte forudforbundne porcelænsstik, otte Edison miniaturefarvede glaslamper og et skruestik til en stikkontakt (længden af ledningen, som alt dette var fastgjort til, blev ikke lavet af GE, men American Eveready Company, som fortsatte med at blive en del af National Carbon Company og give verden det langvarige alkaliske batteri).

Festoons var stadig temmelig dyre på $12 per streng (lidt mindre end en gennemsnitlig uges løn for mange mennesker), men det problem ville blive løst, da GE forsøgte at patentere deres julebelysning festoon. Patentansøgningen blev afvist, fordi produktet var baseret på viden, som en almindelig ledermand havde. Da markedet var åbent, begyndte andre virksomheder og opfindere at producere deres egne trælyssæt, og den amerikanske julelysindustri blev født.

en tidlig julelys iværksætter var teenager Albert Sadacca, der overbeviste sine forældre om at bruge materialet fra deres nyhedsbelysningsvirksomhed til at producere overkommelige trælyssæt. Han startede senere en handelsorganisation kaldet National Outfit Manufacturers Association (NOMA). NOMA blev til sidst NOMA Electric Co. og dominerede Julelysmarkedet indtil 1960 ‘ erne, hvor konkurrence fra udenlandsk import kørte dem i konkurs og ud af belysningsbranchen.

denne artikel blev oprindeligt vist i December sidste år.